Foto:  AP

Pelosi verdedigt trip naar Taiwan en noemt Chinese president ‘bange pestkop’

De Amerikaanse politica Nancy Pelosi heeft geen spijt van haar bezoek aan Taiwan afgelopen week. Dat liet ze dinsdag weten in een interview met de Amerikaanse omroep NBC.

Door het bezoek van Pelosi liepen de spanningen tussen China en de VS en China en Taiwan hoog op, maar volgens de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden was haar trip ‘het waard’. Pelosi noemde de Chinese president Xi Jinping ook ‘een bange pestkop’.

Volgens Pelosi heeft Xi ‘zijn eigen onzekerheden’ en bevindt hij zich in een ‘kwetsbare’ positie. Zo heeft Xi volgens haar problemen met de economie van zijn land en is hij gefocust om herkozen te worden.

‘Wat de Chinezen nu doen is wat zij altijd doen,’ zei zij, verwijzend naar de nieuwe militaire manoeuvres in de Straat van Taiwan. ‘We zullen geen medeplichtigen worden van zijn isolatie van Taiwan’, aldus Pelosi over Xi.

China beschouwt het democratisch bestuurde eiland als een afvallige Chinese provincie en noemde het bezoek van de Democrate een provocatie. Het Chinese leger begon na haar vertrek met grootschalige militaire oefeningen in de regio.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden