Beloega die dagenlang in Seine zwom, is overleden

De beloega die al enkele dagen in de Franse rivier de Seine rondzwom, is overleden. Dat meldt de lokale overheid. Het dier was vanmorgen uit het water gehaald in het kader van een reddingsactie.

‘Ondanks een ongekende reddingsoperatie, moeten we tot onze spijt de dood van de beloega aankondigen’, zo werd op Twitter gemeld. Het dier, dat veel gewicht verloren was en wonden had, moest geëuthanaseerd worden.

De witte dolfijn – ook beloega genoemd – bevond zich al enkele dagen in een sluis in de Franse rivier de Seine en werd in de nacht van dinsdag op woensdag na een reddingsactie van zes uur uit het water gehaald. In een volgende fase zou het dier met een koelwagen overgebracht worden naar de sluis van Ouistreham, om daar na drie dagen isolatie weer in zee gelaten te worden. Zover kwam het helaas niet.

De reddingsactie begon dinsdagavond rond 22 uur en was pas rond 4 uur ’s ochtends voltooid. Toen werd het dier van om en bij de 800 kilogram in een net gehesen dat door een kraan werd voortgetrokken en op een ponton geplaatst. Daarvoor hadden 24 duikers onder water touwen gespannen en een soort van hangmat gecreëerd. Toen het dier erin gelokt werd, kon het uit het water gehaald worden.

De walvisachtige is koud water gewoon. Het is dan ook uitzonderlijk dat de soort zich in de rivier bevindt. In mei bevond ook een orka zich in moeilijkheden in de Seine. Toen mislukten alle acties om het dier te redden, en stierf het uiteindelijk door honger.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen