camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Oekraïne

Maïs uit Oekraïne moet op zoek naar koper

dinsdag 9 augustus 2022 om 3.25 uur

De Razoni verlaat de haven van Odessa. afp

Het eerste graanschip dat Oekraïne kon verlaten na het akkoord dat Kiev en Moskou op 22 juli ondertekenden, wacht in de Middellandse Zee op een nieuwe bestemmeling nadat de Libanese koper de vracht maïs geweigerd heeft. De bestelling was met vijf maanden vertraging aangekomen, omdat er sinds het begin van de oorlog in Oekraïne geen schepen meer konden vertrekken.

De Oekraïense ambassade in Beiroet postte maandag op Twitter een foto van het schip Razoni. ‘Volgens informatie van de schipper weigerde de uiteindelijke koper de vracht vanwege een vertraging van de leveringstermijnen (meer dan vijf maanden). De schipper is nu op zoek naar een andere afnemer, in Libanon of in een ander land’, klonk het.

Het schip is geladen met zowat 26.500 ton maïs. Een woordvoerder van het Libanese ministerie van Economie verklaarde dat de overheid niet betrokken was bij de levering, omdat de bestelling bedoeld was voor de private sector.

De tumultueuze reis van het schip toont volgens het persagentschap Bloomberg de uitdagingen die nog zullen volgen om de ­Oekraïense graanexport weer op een normaal niveau te krijgen, zolang de oorlog blijft duren.

Een kleiner schip met graan is maandag wel succesvol aangekomen in Turkije. Het gaat om het eerste schip dat zijn eindbestemming heeft bereikt. (belga)

Aangeraden

Niet te missen