China gaat toch door met militaire oefeningen rond Taiwan, dat zelf militaire manoeuvres aankondigt

In het conflict rond Taiwan zijn de spanningen maandag nog niet gaan liggen. Aan de militaire oefeningen die China donderdag was gestart, zou zondag een eind komen, maar die werden maandag toch voortgezet. Ook Taiwan heeft militaire manoeuvres aangekondigd.

Een nieuwe einddatum van de militaire oefeningen China werd nog niet gecommuniceerd. De woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie, Wu Qian, noemde de manoeuvres een ‘noodzakelijke waarschuwing’ voor de Verenigde Staten en Taiwan. Hij had het over een ‘gepaste’ reactie op hun ‘provocaties’. De Amerikanen hadden ‘bewust’ spanningen gecreëerd door het bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vorige week aan Taiwan.

In de dagen voor dat bezoek had Peking meermaals duidelijk gemaakt dat het niet opgezet is met zo’n bezoek aan Taiwan. Voor het Chinese regime is Taiwan een afvallige provincie, en daarom ziet het liever geen officiële contacten van andere landen met Taipei.

Het Chinese leger oefent maandag met onderzeebootbestrijding en aanvallen op zee. Tijdens de oefeningen van de voorbije dagen zijn simulatie-aanvallen uitgevoerd op Taiwan en op Japanse en Amerikaanse marineschepen die in de buurt van Taiwan liggen, en dat in zes grote zones rond Taiwan.

Vanuit Taipei meldde het leger dat Chinese vliegtuigen zondag alleen 66 vluchten hebben uitgevoerd. Daarbij overschreden 22 vliegtuigen de onofficiële, maar tot nu meestal gerespecteerde middellijn in de Straat van Taiwan. Daarnaast namen 14 oorlogsschepen deel aan de manoeuvres in de zeestraat.

Boven het Taiwanese eiland Kinmen, dat op slechts twee kilometer van de Chinese kustlijn ligt, is zondagavond weer een Chinese drone gesignaleerd. Voor de manoeuvres van vorige week was het van de jaren 50 geleden dat een Chinees toestel boven het eiland had gevlogen.

Taiwan simuleert verdediging

Taiwan kijkt intussen niet zomaar toe en organiseert deze week zelf militaire manoeuvres, waarbij met scherp zal geschoten worden, als simulatie van een verdediging van het eiland bij een Chinese invasie, zo maakte woordvoerder Lou Woei-jye van het achtste legerkorps bekend.

De Taiwanese strijdkrachten zullen zich dinsdag en donderdag trainen op een landing in de regio Pingtung in het extreme zuiden van het eiland, liet het leger weten. Meerdere honderden soldaten en ongeveer veertig houwitsers worden ontplooid. Lou zei dat de oefeningen reeds gepland waren en dat ze geen antwoord zijn op de aan de gang zijnde Chinese oefeningen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden