Foto: belga

Algemeen en permanent rook- en vuurverbod in Vlaamse bos- en natuurgebieden vanaf maandag

In de Vlaamse bos- en natuurgebieden geldt vanaf maandag een algemeen en permanent rook- en vuurverbod. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Het is al verboden om vanaf risicocode geel te roken of vuur te maken in Vlaamse bos- en natuurgebieden, maar dat verbod wordt dus veralgemeend. ‘Vlaanderen heeft al zo weinig natuur, dan moeten we er ook alles aan doen om die zo goed mogelijk te beschermen’, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

De N-VA-minister wijst erop dat er zich steeds vaker ‘situaties van droogte’ voordoen in verschillende Vlaamse natuur- en bosgebieden en die kunnen ‘zeer snel een acuut risico op brandgevaar met zich meebrengen’. Om elk bijkomend risico op brand, door roken of vuur te stoken, te vermijden, werd al een tijdelijk verbod ingesteld op vuur maken en roken in bossen en een aantal natuurgebieden. Dat verbod geldt zodra het risico op natuurbranden de kleurcode geel, oranje of rood krijgt.

Het verbod dat vanaf maandag ingaat, is echter algemener. In natuurgebieden die vallen onder een natuurbeheerplan, bossen en natuurreservaten zal voortaan het hele jaar door een algemeen rook- en vuurverbod gelden. ‘Doordat het verbod het hele jaar geldt, wordt de handhaving ervan ook eenvoudiger’, zegt Demir.

Het permanente verbod houdt rekening met het gebruik van afgebakende plaatsen en bivakzones voor kamp- en kookvuren, wat mogelijk blijft als de risicocodes het toelaten.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden