camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Luchtvaart

Brussels Airlines blijft verliezen opstapelen

vrijdag 5 augustus 2022 om 3.25 uur

Brussels Airlines boekte de eerste jaarhelft een operationeel verlies van 89 miljoen euro. belga

De Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Air­lines (een dochter van het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa) boekte in de eerste jaarhelft een operationeel verlies (ebit) van 89 miljoen euro, een verbetering met 38 procent ten opzichte van ­dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft Brussels Airlines donderdag voorbeurs bekendgemaakt. Voor het tweede semester streeft de luchtvaartmaatschappij naar een break-evenresultaat.

   • Redden 675 geschrapte vluchten de zomer van Brussels Airlines?

De eerste maanden van het jaar werden nog steeds beïnvloed door de gevolgen van het coronavirus, terwijl juni gekenmerkt werd door vier ­dagen van vluchtonderbrekingen ten gevolge van stakingsacties. Ook de inflatie en hoge brandstofkosten bleven de resultaten beïnvloeden, aldus Brussels Airlines.

In de eerste helft van dit jaar verwelkomde Brussels Airlines 2,73 miljoen passagiers op zijn vluchten, drie keer meer dan in ­dezelfde periode vorig jaar. De ­inkomsten stegen met 314 miljoen euro tot 452 miljoen euro. De bedrijfskosten namen met 282 miljoen euro toe, tot 572 miljoen euro.

Niet alleen de staking heeft diep in de resultaten van Brussels Airlines gesneden, maar ook de stijgende loonkosten. Inclusief de indexering van november stegen de lonen dit jaar al met 8 procent. Tel daarbij de hoge kerosineprijs én de sterke positie van de dollar, en dat verklaart volgens het bedrijf in hoge mate het operationeel verlies. (blg)

Aangeraden

Niet te missen