Foto:  AP

Taliban waarschuwen VS voor gelijkaardige acties, na dood al-Zawahiri

Na de dodelijke aanval op Ayman al-Zawahiri, de 71-jarige leider van terreurbeweging Al-Qaeda, tijdens een aanval van de Verenigde Staten in Afghanistan, hebben de regerende taliban de VS opnieuw gewaarschuwd voor gelijkaardige acties.

De VS hebben door de aanval hun vredesakkoord met de taliban verbroken, klinkt het in een verklaring die donderdag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel is vrijgegeven. Bij een volgende gelijkaardige actie zal de Amerikaanse regering de verantwoordelijkheid voor de gevolgen dragen, luidt de boodschap.

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde maandag aan op televisie dat de leider van Al-Qaeda zaterdagnacht neergeschoten was met een drone op het balkon van zijn huis in Kaboel. ‘Wij veroordelen nogmaals sterk het feit dat Amerika ons territorium is binnengedrongen en alle internationale regels heeft geschonden. Als een gelijkaardige actie zich herhaalt, zal de verantwoordelijkheid voor de gevolgen bij de Verenigde Staten liggen’, klinkt het nu in Kaboel.

In 2020 hadden de taliban en de VS in Doha, de hoofdstad van Qatar, een akkoord gesloten. Daarbij werd ingestemd met de terugtrekking van alle internationale troepen uit Afghanistan, als de taliban in ruil daarvoor geen leden van Al-Qaeda zouden herbergen in het land. Die belofte wordt nu in vraag gesteld. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei maandag dat de taliban ‘het akkoord van Doha op ernstige wijze geschonden hebben’ door al-Zawahiri in het land te herbergen. De taliban ontkennen dat ze op de hoogte waren van zijn aanwezigheid in Kaboel. Experten beweren weliswaar dat de taliban nooit de banden met de terreurbeweging hebben verbroken.

De dood van Ayman al-Zawahiri is een zware klap voor de leden van Al-Qaeda. Hij zat mede achter de aanslagen op 11 september 2001 in de VS, waar bijna 3.000 doden vielen. In 2011 hadden de VS eerder al Osama bin Laden gedood onder president Barack Obama.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden