camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Droogte 

Het is nu officieel: water­tekort in Nederland

De Nederlandse ­regering kondigt officieel een watertekort aan. Er blijft wel voldoende drinkwater.

donderdag 4 augustus 2022 om 3.25 uur

 Rob Engelaar

Nederland kampt al weken met droogte. Daardoor kondigde de regering een nationaal ‘feitelijk watertekort’ aan.

De drinkwatervoorziening loopt volgens de regering geen gevaar. ‘Het tekort aan water heeft vooral gevolgen voor de landbouw en de scheepvaart’, schrijft de regering in een persbericht. Ze richtte daarom het Managementteam Watertekorten (MTW) op dat de waterverdeling zal bepalen. Dat ­bestaat onder andere uit de Rijkswaterstaat en de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Economische Zaken en Klimaat en Infrastructuur en Waterstaat.

De eerste prioriteit is de veilige dijken en het voor­komen van onomkeerbare schade aan bijvoorbeeld de ­natuur. Daarna maken we dat onze drinkwater- en energievoorziening blijven functioneren.’ De komende weken ­volgen mogelijk meer maat­regelen.

   • Droogte ondermijnt laadcapaciteit van de binnenvaart

Tot eind augustus

Volgens het Koninklijk Nederlands Instituut (KNMI) zien de weersvooruitzichten er niet gunstig uit. ‘De verdamping is veel groter dan de verwachte neerslag. De droogte zal zeker tot eind augustus een grote rol blijven spelen’, legde Marco Nolet van het KNMI uit op een persconferentie.

De afgelopen weken gingen al enkele maatregelen van kracht voor de landbouw en scheepvaart. In sommige gebieden mogen boeren niet meer sproeien en op delen van de Gelderse IJssel mogen ­boten door de lage waterstand niet meer inhalen. Voorts wordt het waterpeil van het ­IJsselmeer zo hoog mogelijk gehouden, omdat daar veel drinkwater vandaan komt.

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers (VVD) roept de Nederlanders op tot voorzichtig water­gebruik. ‘Nederland is een ­waterland, maar ook hier is ­water kostbaar.’

Aangeraden

Niet te missen