camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 3 augustus 2022 om 17.00 uur

1 Nancy Pelosi heeft Taiwan verlaten, China noemt haar bezoek ‘gevaarlijk en dom’

Nancy Pelosi schudt de hand van Joseph Wu, Taiwans minister van Buitenlandse Zaken.  ap

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft Taiwan woensdag verlaten na een historisch en omstreden bezoek, tegen de wil van de Chinese én Amerikaanse president. De 82-jarige toppolitica begroette hoogwaardigheidsbekleders op de luchthaven in Taipei, alvorens aan boord te gaan van een Amerikaans militair vliegtuig. Pelosi is nu onderweg naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel, waar haar volgende afspraken zullen doorgaan.

   • Na bezoek ‘stokebrand’ Pelosi zal Taiwan de Chinese reactie voelen

2 Al 174 mogelijke slachtoffers geïdentificeerd bij mensenhandel op Antwerpse bouwwerf

In het onderzoek naar vermeende mensenhandel op de bouwwerf van chemiebedrijf Borealis in het Antwerpse havengebied zijn volgens het Antwerpse arbeidsauditoraat 174 mogelijke slachtoffers geïdentificeerd. Het gaat om 17 Bengalen, 52 Filipijnen en 105 Turken. Zij hebben nu het voorlopige statuut ‘slachtoffer mensenhandel’ gekregen.

   • ‘Als we echt speuren naar mensenhandel, vinden we nog meer’

3 Ouders van Archie trekken naar Europees Hof voor de Rechten van de Mens

De ouders van de ongeneeslijk zieke Britse jongen Archie (12) blijven zich verzetten tegen de stopzetting van zijn behandeling, ook nu alle Britse rechtbanken hun verzoek hebben afgewezen. Archie ligt sinds april in coma. Zijn moeder trof de jongen bewusteloos aan in zijn kamer met een band om zijn hoofd. Vermoedelijk deed hij mee aan een online uitdaging, waarbij deelnemers opzettelijk bewusteloos proberen te raken. ‘We bidden en hopen op een positieve beslissing van het gerecht’, zegt de moeder van Archie. ‘We zullen Archie niet opgeven tot het bittere einde.’

4 Jongeman valt van schachtbok aan mijn in Limburg en overlijdt

De schachtbok in Maasmechelen.  belga

Op het mijnterrein van Eisden in Maasmechelen vond in de nacht van dinsdag op woensdag een drama plaats. Een jongeman viel er van de schachtbokken naar beneden en overleed ter plekke. Over de precieze omstandigheden bestaat nog geen duidelijkheid, wel is zeker dat het gaat om een ongeluk.

5 Inwoners Kansas stemmen voor behoud van recht op abortus in referendum

Juichende pro-abortus-activisten tijdens de eerste uitslagen van het referendum.   AP

Kiezers in de Amerikaanse staat Kansas hebben zich in een referendum uitgesproken tegen een amendement dat de toegang tot abortus zou bemoeilijken of zelfs blokkeren. Toen 80 procent van de bureaus was geteld, haalden de tegenstanders van een aanpassing het al duidelijk.

Voorlopig is 61 procent tegen het amendement en 39 procent voor, blijkt uit berichtgeving van Amerikaanse media. Daarmee blijft Kansas voorlopig een toevluchtsoord voor vrouwen uit nabijgelegen staten, waar de abortuswetgeving strenger is.

Het referendum was de eerste belangrijke stemming over het thema sinds het Hooggerechtshof eind juni een einde maakte aan het grondwettelijke recht op vrijwillige zwangerschapsonderbreking in de VS. Het referendum werd beschouwd als een barometer voor de sfeer onder gematigden en progressieven over de beslissing van het Hooggerechtshof.

6 Beyoncé morrelt tweede keer aan nieuw album: Kelis-sample verwijderd na betichtingen van diefstal

De sample in kwestie is maar een heel kort fragment van ‘Milkshake’, een nummer van Kelis uit 1999. Aanvankelijk werd gezegd dat Beyoncé in het nummer ‘Energy’ een sample gebruikte van Kelis’ ‘Get along with you’, maar uit de credits van haar nieuwe album blijkt iets anders. Voor de release van het album zei Kelis dat ze er niet van op de hoogte was gebracht dat haar muziek op Renaissance zou worden gesampled. In een bericht op sociale media schreef Kelis dat het nummer geen samenwerking is, maar diefstal.

   • Op haar nieuwe album speelt ‘Bey’ deejay

7 Spelers in Engeland zullen niet langer knielen voor elke wedstrijd

Topclubs denken dat het knielen meer effect zal hebben als het maar bij enkele belangrijke wedstrijden gebeurt.  reuters

Topclubs begonnen met knielen als steun voor de Black Lives Matter-beweging, na de dood van George Floyd door politiegeweld in de Verenigde Staten in mei 2020, maar zullen dat dit seizoen niet meer bij elke match doen. Het gebaar zal wel nog worden getoond op de eerste en laatste speeldag van het nieuwe voetbalseizoen. Ook voor matchen op Boxing Day en de bekerfinales zullen spelers wel nog knielen.

Aangeraden

Niet te missen