Hoofd Verenigde Naties waarschuwt: ‘Slechts één misstap verwijderd van nucleaire vernietiging’

Het hoofd van de Verenigde Naties, António Guterres, heeft gewaarschuwd voor het groeiende risico van nucleaire vernietiging door de talrijke crises en conflicten wereldwijd. De wereld bevindt zich in een ‘periode van nucleair gevaar die ongekend is sinds het hoogtepunt van de Koude Oorlog’. Dat zei Guterres maandag in New York bij de start van de jongste evaluatieronde over een internationaal verdrag dat de verdere verspreiding van kernwapens moet tegengaan.

‘De mensheid loopt het gevaar de lessen te vergeten die zijn geleerd in de verschrikkelijke vuren van Hiroshima en Nagasaki’, zei de secretaris-generaal van de VN. Volgens hem is de wereld slechts éésn misverstand of misrekening verwijderd van nucleaire vernietiging.

Een verdere ontwapening leek al onhaalbaar voor Rusland zijn aanval tegen Oekraïne begon. Nu wordt de reductie van de bijna 13.000 kernwapens wereldwijd volgens waarnemers nog moeilijker.

Het ruim vijftig jaar oude Verdrag over de niet-verspreiding van kernwapens (NPV), waarbij 191 landen zich hebben aangesloten, vormt de basis voor een wereldwijde nucleaire ontwapening. In het NPV staat dat alleen de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kernwapens mogen bezitten. De vier andere vermoedelijke kernmachten India, Pakistan, Israël en Noord-Korea hebben zich niet aangesloten of hebben zich uit het verdrag teruggetrokken.

Het doel van het verdrag is het voorkomen van de verspreiding van atoomwapens, ontwapening en het bevorderen van vreedzaam gebruik van kernenergie. Om de vijf jaar is er een evaluatie van de behaalde resultaten. De tiende toetsingsconferentie zou in 2020 plaatsvinden, maar werd uitgesteld door de coronapandemie.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden