Foto:  getty

Italië geschokt: straatverkoper doodgeslagen in drukke winkelstraat

 Een Nigeriaanse straatverkoper is op klaarlichte dag aangevallen en doodgeslagen in Civitanova Marche, een stad aan de Italiaanse Adriatische kust. De politie heeft een verdachte gearresteerd.

De 39-jarige Alika Ogorchukwu verkocht spullen op straat. Vrijdagnamiddag werd hij op straat doodgeslagen, midden in een drukke winkelstraat in het centrum van het kustplaatsje.

Het slachtoffer zou de vriendin van de aanvaller gevraagd hebben om iets te kopen of een beetje geld te geven. De man reageerde agressief, nam naar verluidt de wandelkruk van de straatverkoper af en sloeg hem ermee.

Online circuleren er beelden van de aanval. Stemmen op de achtergrond vragen het geweld te stoppen, maar niemand komt tussenbeide. Honderden mensen hebben zaterdag gedemonstreerd in Civitanova Marche, onder wie de vrouw van Ogorchukwu. Ze zijn boos omdat niemand had ingegrepen.

Een 32-jarige man uit Salerno is gearresteerd op verdenking van moord. De aanvaller stal ook de mobiele telefoon van zijn slachtoffer. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat het gaat om een racistische aanval. De regio Marche, waar de feiten zich afspeelden, is van plan om zich burgerlijke partij te stellen als het tot een proces komt.

Politieke reacties

Ook Italiaanse politici veroordelen het geweld. Oud-premier Enrico Letta, voorzitter van de centrumlinkse Partito Democratico, noemt de moord verontrustend. ‘Ongeziene wreedheid, wijdverspreide onverschilligheid. Dit is niet te rechtvaardigen’, schrijft hij in een tweet.

Lega-voorzitter Matteo Salvini reageert verontwaardigd en zegt dat ‘veiligheid geen kleur kent’ en ‘opnieuw een recht moet worden’.

In september vinden in Italië vervroegde verkiezingen plaats na het ontslag van premier Draghi. Rechtse partijen hebben de wind in de zeilen. Salvini vormt een politieke alliantie met Silvio Berlusconi van het rechts-liberale Forza Italia, maar ook met het radicaal-rechtse Broeders van Italië van Giorgia Meloni.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen