Overstromingen in Kentucky kosten minstens 37 inwoners het leven

Minstens 37 inwoners van de Amerikaanse staat Kentucky zijn om het leven gekomen bij overstromingen, schrijft gouverneur Andy Beshear maandagavond (lokale tijd) op Twitter. De overstromingen en aardverschuivingen zijn het gevolg van zware regenval vorige week in Kentucky en buurstaten Virginia en West Virginia.

Heel wat inwoners van de Amerikaanse staat Kentucky werden donderdagnacht verrast door het water. Maar er is meer regenval op komst. Gouverneur Beshear waarschuwde inwoners maandagavond nog voor een reeks ‘complexe stormen’ die tussen 23.00 uur (05.00 uur Belgische tijd) en 08.00 uur (14.00 uur Belgische tijd) over het getroffen oostelijke gebied van Kentucky zouden razen.

‘De grootste zorg zijn overstromingen in de loop van de nacht’, tweette hij. Ook de National Weather Service waarschuwde voor hevige regenval en plotse overstromingen. Volgens autoriteiten zou het weken kunnen duren voor alle vermisten gevonden zijn. Het is bovendien nog niet duidelijk hoeveel personen vermist zijn, omdat er op veel plekken in het getroffen gebied geen ontvangst is. Eerder zei gouverneur Beshear op een persconferentie dat honderden inwoners nog vermist waren. De Amerikaanse president Joe Biden heeft de overstromingen erkend als ramp, waardoor federale middelen vrijkomen.

Vier kinderen uit zelfde gezin

Onder dodelijke slachtoffers zijn minstens zes kinderen, van wie er vier uit hetzelfde gezin komen. The New York Times schrijft dat het gezin zich zo snel mogelijk klaarmaakte om te vertrekken toen het overstromingsalarm om twee uur ’s nachts afging, maar toen de vier kinderen aangekleed waren, begon het water al in hun trailer te lopen. De moeder, Amber Smith, en vader, Riley Noble, besloten om samen met de kinderen op het dak te kruipen.

Toen de trailer niet veel later dreigde te kantelen door het kolkende water, moest het gezin op zoek naar een stevigere houvast. Uiteindelijk wisten ze zich vast te klampen aan een boom en aan elkaar, maar de stroming was te sterk en de kinderen werden meegesleurd door het water. ‘Ze werden een voor een uit de armen van hun ouders getrokken’, klonk het. De lichamen van de kinderen, Maddison (8), Riley Jr. (6), Nevaeh (4) en Chance (2), werden later teruggevonden. De ouders overleefden de natuurramp.

Het is de tweede keer in ruim zeven maanden tijd dat Kentucky wordt getroffen door een natuurramp. In december vorig jaar werd de staat getroffen door tornado’s. Tientallen inwoners kwamen daarbij om het leven en honderden raakten gewond.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen