Recept

Gegrilde maiskolven met misoboter

Hoewel maisvelden nauwelijks weg te denken zijn uit een zomerlandschap in Vlaanderen, eten we hier nauwelijks verse mais (de oogst dient als veevoer), en is het vaak pas op reis in Griekenland, Amerika of Japan dat we ontdekken hoe waanzinnig lekker een gegrilde maiskolf kan smaken. Absoluut plezierig op een feestelijke barbecue, maar je kunt hier ook de grillpan voor gebruiken, en de maiskolven serveren met een stevig aangemaakte boontjes- of rijstsalade.

Voor 4 personen:

• 4 maiskolven, zonder hun huls

• 4 el boter, op kamertemperatuur

• 2 el miso (witte miso als je houdt van een zachte zoete smaak, donkere miso voor een zoute toets)

• Mogelijke extra’s voor de misoboter: fijngehakte lente-ui, geplette knoflook, chili, citroen- of limoenzeste

Bereiding

1. Maak de misoboter door de misopasta en boter met een vork te prakken in een diep bord. Voeg eventuele extra’s toe.

2. Kook de maiskolven in gezouten water tot ze gaar zijn. Test door een maiskorrel van de kolf te snijden en te proeven. Leg de maiskolven op de barbecue of in de grillpan en rooster tot ze tot ze mooi gegrild zijn. Serveer uit het vuistje met de misoboter: laat iedereen naar hartenlust de gewenste hoeveelheid boter op zijn maiskolf smeren.

Tip: het loont de moeite om meteen een dubbele portie misoboter te maken, want ook andere groenten, soepen en vis geeft deze smaakmaker een heerlijk zetje.

Een recept van Johanna Goyvaerts & Barbara Serulus; foto: Eefje De Coninck & Senne Van der Ven

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen