Foto:  REUTERS

Betogers dringen zwaarbeveiligd parlement van Irak binnen en eisen politieke hervormingen

Honderden aanhangers van de invloedrijke sjiitische leider Moqtada al-Sadr zijn woensdag de zwaarbeveiligde groene zone in de Iraakse hoofdstad Bagdad binnengedrongen om politieke hervormingen af te dwingen. In die zone bevinden zich overheidsinstellingen, ambassades en ook het parlement. Ondanks politieoptreden met traangas lukte het sommigen het parlementsgebouw binnen te komen.

Premier Moestafa al-Kazimi riep demonstranten op zich onmiddellijk terug te trekken uit de groene zone. Hij verzekerde dat de politie staatsinstellingen en buitenlandse missies zal beschermen en de veiligheid en orde zal bewaren. Getuigen meldden slachtoffers onder de demonstranten door vuurwapens.

Tien maanden na de parlementsverkiezingen van oktober vorig jaar verkeert Irak in een politieke patstelling. De onderhandelingen over de vorming van een regering en de benoeming van een nieuwe minister-president schieten niet op.

De demonstranten protesteren vooral tegen premierskandidaat Mohamed Shia al-Soedani, een 52-jarige oud-minister en voormalig provinciegouverneur. Hij is naar voren geschoven door een alliantie van pro-Iraanse sjiitische groeperingen, die tegenstanders van al-Sadr samenbrengt.

Duizenden aanhangers van al-Sadr hadden zich eerder op de dag buiten de groene zone verzameld om te demonstreren tegen zijn mogelijke benoeming. Sommige demonstranten zeiden in de zone te blijven totdat hun eisen worden ingewilligd.

Betogers dringen zwaarbeveiligd parlement van Irak binnen en eisen politieke hervormingen
Foto:  REUTER

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden