Foto:  REUTERS

Paus Franciscus vraagt vergiffenis voor behandeling inheemse kinderen Canada: ‘Verwoestende vergissing’

Wat aangekondigd was, is nu ook gebeurd: paus Franciscus heeft maandag vergiffenis gevraagd voor de behandeling van de inheemse volkeren van Canada. Hij zei ook te betreuren dat sommige leden van de katholieke kerk hebben ‘meegewerkt’ aan een beleid van ‘culturele vernietiging’.

‘Ik ben bedroefd en vraag om vergiffenis’, verklaarde de paus voor een publiek van duizenden leden van de inheemse volkeren in Maskwacis, in het westen van Canada.

De paus sprak over een ‘verwoestende vergissing’ en erkende de verantwoordelijkheid van de katholieke kerk in een systeem waarin ‘kinderen fysiek, verbaal, psychologisch en spiritueel misbruik hebben ondergaan’.

Naar schatting 150.000 inheemse kinderen verbleven, vaak gedwongen, in katholieke internaten. De scholen werkten als heropvoedingsgestichten, met als doel de inheemse kinderen te assimileren aan de witte, christelijke waarden. De inheemse kinderen mochten hun moedertaal niet meer spreken, leefden volledig geïsoleerd van hun familie en hun cultuur en werden het slachtoffer van fysieke mishandeling en seksueel misbruik.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden