Longread basic

KAART TRAJECTCONTROLES

Waar staan trajectcontroles, en waar komen er nog?

Vlaanderen is ambitieus in de plaatsing van camera’s voor trajectcontroles. De voorbije jaren verschenen aan hoog tempo portalen met zo’n slimme camera’s. Maar door problemen op het federale niveau liggen ze nog niet allemaal aan.

zaterdag 23 juli 2022

De kaart hieronder toont de locaties van Vlaamse trajectcontroles op snel- en gewestwegen, waar er werken bezig zijn en waar er gepland zijn. Op de rode locaties is er een trajectcontrole gepland, of zijn de werken bezig.

Een groene locatie betekent dat de trajectcontrole is ‘geïnstalleerd’, al wil dat niet zeggen dat wie daar te snel rijdt altijd wordt beboet. Op snelwegen liggen de trajectcontroles sinds kort altijd aan, maar op gewestwegen – waar veruit de meeste controles staan én waar de meeste dodelijke ongevallen gebeuren – is dat zeker niet het geval.

Zoek naar een gemeente of klik op een regio voor meer details.

Daarvoor zijn verschillende redenen. Nog niet alle trajectcontroles zijn aangesloten op het federaal systeem dat de data van voorbijrijdende auto’s samenbrengt. Maar zelfs als ze zijn aangesloten functioneren ze niet per se. Zo waren eind vorig jaar maar 41 van die trajectcontroles permanent geactiveerd. Hoeveel het er vandaag zijn, kan niemand met zekerheid zeggen. Het aantal wordt geleidelijk opgetrokken omdat er wordt geïnvesteerd in het netwerk. Ook de diensten van de federale politie die de vaststellingen van snelheidsovertredingen moeten verwerken, worden versterkt.

Op deze kaart staan geen lokale trajectcontroles. Die hebben steden en gemeenten zelf geplaatst op hun lokale wegen. Ook de federale politie heeft trajectcontroles geplaatst, maar een overzicht van àlle installaties blijkt niet beschikbaar bij de diverse diensten die betrokken zijn in die hele keten. Dat wijst erop hoe complex het netwerk ineen zit, wat een rem zet op de activering van de controles.

Lees het hele verhaal over de trajectcontroles. Er zijn plannen om het cameranetwerk uit te breiden naar vijfduizend toestellen, al blijft de vraag of daar geld voor zal zijn.

Tekst: Nikolas Vanhecke • Datavisualisatie: Robbe Van Molle • Bronnen: Agentschap Wegen en Verkeer, Statbel, Vias