camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Verkeer

Waarom je steeds vaker groeven in het wegdek ziet: ‘Dit wordt standaard’

Wegen en Verkeer gaat op tal van plekken in Vlaanderen tientallen flinterdunne groeven in het wegdek slijpen, waardoor het passerende autoverkeer een pak minder geluidsoverlast ­veroorzaakt.

vrijdag 22 juli 2022 om 3.25 uur

Groeven van 4 millimeter diep worden in de rijrichting geslepen. De geluidwinst zou 3 à 4 decibel bedragen. awv  

Een eerste project wordt de E313 tussen Beringen en Ham. Over een afstand van 16,5 kilometer worden daar straks tientallen ‘smalle langsgroeven in het bestaande betonnen wegdek gefreesd’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia ­Peeters (Open VLD).

Die groeven – zo’n 4 millimeter diep – moeten volgens de minister een geluidsreductie van 3 à 4 decibel opleveren, waardoor er in enkele woonzones langs die E313 straks merkelijk minder geluidsoverlast zal zijn.

De fijne groeven in het wegdek verminderen het rolgeluid – veroorzaakt door het contact tussen de autobanden en het wegdek – dat passerende voertuigen produceren. In Duitsland wordt deze ­manier van werken – officieel: de next generation concrete surface (NGCS) – al vaker toegepast.

‘Het gaat niettemin om een vrij nieuwe geluidsmilderende techniek die we de voorbije maanden eerst op een proefvak in Maldegem over een lengte van zo’n 100 meter hebben uitgetest, en vervolgens op de Antwerpse ring over een afstand van 1 kilometer’, zegt Erik Sclep van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Op beide locaties waren de ­resultaten meer dan bevredigend. Volgens Peeters daalde de geluidsoverlast voor woningen die dicht bij de Antwerpse ring liggen met zo’n 4 decibel. Wat maakt dat de Antwerpse schepen van Leefmilieu, Tom Meeuws (Vooruit), er bij Peeters al op aandrong om op nog meer delen van de ­Antwerpse ring dergelijke groeven in te slijpen.

Standaardtechniek

‘Gelet op de positieve testresultaten wordt dit daarom voortaan in heel Vlaanderen een van onze standaardtechnieken voor geluidsmilderende maatregelen, naast ­geluidsschermen of fluisterasfalt’, zegt Sclep nog. Per locatie zal bekeken worden wat de beste oplossing is, ‘waarbij de techniek met groeven weliswaar alleen mogelijk is bij een betonnen wegdek, dat daarnaast nog in goede staat moet zijn.’

De vele langsgroeven in het wegdek hebben volgens de overheid geen effect op bijvoorbeeld de remafstand. In Duitsland zijn er wel ­opmerkingen over een licht ‘wiegend’ effect dat bestuurders op dat type wegdek voelen, evenwel ­zonder dat daarbij gevolgen voor de verkeersveiligheid zijn vast­gesteld.

Correctie 22 juli 2022: In een eerste versie van dit artikel werd ten onrechte gesuggereerd dat groeven beter werken dan geluidsschermen.

Aangeraden

Niet te missen