Foto: reuters

ECB trekt rente harder op dan verwacht

De Europese Centrale Bank heeft voor het eerst in elf jaar tijd de rente verhoogd. Dat gebeurde onverwachts met vijftig basispunten in plaats van de voorspelde 25. De maatregel komt er nadat de inflatie in de eurozone was opgelopen tot 8,6 procent.

De ECB verrast dan toch: ze verhoogt de rente met vijftig basispunten en niet met de verwachte muizenstap van 25. Hiermee geeft ze aan dat ze een versnelling hoger wil schakelen om de inflatie te bestrijden die in de eurozone tot 8,6 procent was opgelopen. Ze geeft in een persbericht ook aan dat het de rente harder dan verwacht optrekt door een nieuwe inschatting van de inflatierisico’s. Dat risico schat ze hoger in dan de voorbije maanden. De ECB kreeg de kritiek dat de maatregel laat komt: in zowat de hele wereld zijn de centrale banken de rente al aan het verhogen, in de VS bijvoorbeeld met 150 basispunten.

Anti-fragmentatie-instrumenten

Analisten kijken wel nog uit naar de persconferentie van ECB-voorzitter Christine Lagarde. Geeft ze meer duidelijkheid over de volgende renteverhoging en vooral: wat zegt ze over de oplopende rentespread met Italiaans schuldpapier? Die staat sinds het ontslag van premier Mario Draghi - toevallig ook nog eens haar voorganger bij de ECB - onder vuur en bedraagt 2,3 procent. De ECB wil koste wat kost een nieuwe euroschuldencrisis vermijden en wil daarvoor anti-fragmentatie-instrumenten inzetten. Misschien verschaft Lagarde hierover deze namiddag bijkomende details.

   • Italië is de achilleshiel van de ECB-strategie

Het is van 2011 geleden dat de rente door de ECB werd verhoogd, toen eveneens onder het voorzitterschap van een Fransman, Jean-Claude Trichet. Voor een cyclus van een hele reeks renteverhogingen, die nu wordt verwacht, moeten we terug tot 2005-2008.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden