Foto: Bart Dewaele

Kamer zet licht op groen voor omstreden gevangenenruil met Iran

In de plenaire vergadering van de Kamer werd woensdag het wetsontwerp goedgekeurd dat het mogelijk maakt dat België en Iran gevangenen aan elkaar uitleveren.

De Irandeal werd woensdag in de plenaire vergadering van de Kamer goedgekeurd met 79 stemmen voor, 41 tegen en elf onthoudingen. De Kamer stemde daarmee in met een wetsontwerp van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en premier Alexander De Croo, toen nog waarnemend minister van Buitenlandse Zaken. Met het wetsontwerp geeft het parlement zijn zegen voor vijf internationale akten. Een ervan handelt over een akkoord dat de regering in maart sloot met Iran over de overdracht van veroordeelden.

De deal kan het pad effenen voor een gevangenenruil met het land en is omstreden omdat Teheran zou ijveren voor de vrijlating van de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi, die vorig jaar in ons land werd veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn betrokkenheid bij een verijdelde bomaanslag in Parijs. De Belgische regering ijvert dan weer voor de vrijlating van Olivier Vandecasteele, een Belgische ngo-medewerker die sinds februari in de cel zit in Teheran.

De goedkeuring van het verdrag had heel wat voeten in de aarde, onder meer omdat meerderheidspartijen Groen en Ecolo extra garanties vroegen, waarop Van Quickenborne een vorm van parlementaire controle toezegde. Eerder deze maand briefte de Staatsveiligheid ook nog de fractieleiders in de Kamer. De conclusie was naar verluidt dat het verdrag absoluut noodzakelijk is om de situatie rond Vandecasteele te kalmeren.

‘Duivelspact’

Oppositiepartij N-VA verzette zich het felst tegen de tekst. Fractieleider Peter De Roover had het meermaals over een ‘duivelspact’ en stelt dat België de deur openzet voor chantage door het Iraanse regime, waardoor nog meer Belgen in gevaar in het gedrang komen.

Premier De Croo en minister Van Quickenborne hebben het akkoord altijd verdedigd: Belgen die ten onrechte in het buitenland in de gevangenis zitten, moeten geholpen worden, is de redenering. ‘Bovendien volgt de regering het advies van de veiligheidsdiensten’, zei Van Quickenborne, ‘en betekent de goedkeuring van het verdrag nog niet dat België Assadi moet vrijlaten. Er zitten geen automatismen in vervat.’Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen