Foto: reuters

Er stroomt weer (een beetje) gas door Nord Stream-pijpleiding

Na onderhoud aan Nord Stream 1 zijn de gasleveringen via de pijpleiding tussen Rusland en Duitsland donderdagochtend hervat. Haar capaciteit blijft echter verlaagd tot veertig procent.

Nord Stream 1 werd begin juli stilgelegd voor onderhoud en herstellingen, ‘maar nu stroomt er weer gas door de pijpleiding’, bevestigt een woordvoerder van Nord Stream AG. Maar meteen benadrukt hij dat het nog wel een tijd zal duren eer de volledige transportcapaciteit zal worden benut. Bij de laatste telling stroomde het gas ongeveer even snel als voor het onderhoud, wat neerkomt op een debiet van zowat 67 miljoen kubieke meter per dag. ‘Dat komt overeen met veertig procent benutting van de maximumcapaciteit’, voegde hij toe. De aangekondigde hoeveelheden kunnen in de loop van de dag echter nog veranderen. 

Het Russische staatsbedrijf Gazprom had afgelopen nacht al aangekondigd dat donderdag zowat 530 gigawattuur zou worden geleverd, ofwel ongeveer dertig procent van de capaciteit.

   • Iedereen aast plots op Algerijns gas

Gazprom besloot in juni om de leveringen via de pijpleiding met zestig procent terug te schroeven. Als gevolg van technische problemen in een compressorstation, klonk het officieel, en van het feit dat onderdelen voor de herstellingen door de westerse sancties tegen Rusland geblokkeerd werden in Canada. Aan die uitleg hechtte Europa weinig geloof: de knip in de gasaanvoer werd meteen bestempeld als een economische represaille voor de Europese steun aan Oekraïne en de sancties tegen Rusland.

Poetin houdt hand op de kraan

Dinsdagavond, na een diplomatieke top tussen Iran, Turkije en Rusland, heeft Vladimir Poetin dat ook duidelijk gemaakt. De Russische president verzekerde in Iran dat de gasstromen via de cruciale pijpleiding weer zouden opgestart worden. Maar tegelijk herinnerde Poetin de Europese lidstaten er nog eens aan hoe precair hun gasbevoorrading is geworden sinds ze sancties tegen zijn land hebben ingevoerd na de invasie van Oekraïne. Hij gaf toe dat de capaciteit streng zal worden beperkt als niet wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden.

Europees Winterplan

De Europese Commissie probeert de Europese energiebevoorrading deze winter daarom te verzekeren door een Winterplan uit te rollen. ‘Wat Poetin verder zal doen, kan niemand inschatten’, zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdag op de voorstelling van dat plan. ‘Maar het is duidelijk dat hij energie als geopolitiek wapen gebruikt. We moeten voorbereid zijn op het ergste scenario.’ In juni vloeide al dertig procent minder gas vanuit Rusland naar Europa dan gemiddeld tussen 2016 en 2021.

De Europese Commissie stelt daarom voor dat EU-lidstaten hun gasgebruik vanaf volgende maand tot maart 2023 met vijftien procent verminderen tegenover het gemiddelde verbruik in diezelfde periode tussen 2016 en 2021. Tegen november zouden de Europese gasvoorraden met tachtig procent gevuld moeten zijn, tegenover de 65 procent van nu.Bron: Belga, DS

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen