Foto:  REUTERS

Lot regering-Draghi aan zijden draadje ondanks winst vertrouwensstemming in Senaat

Na de ultieme oproep van de Italiaanse premier Mario Draghi tot eenheid en samenwerking toonden de Italiaanse partijen juist nog meer verdeeldheid. Draghi’s regering haalde een vertrouwensstemming in de Senaat, maar drie partijen stemden niet mee. Draghi zou vanavond niet opstappen als premier, maar hij gaat donderdagochtend naar de Kamer. Italiaanse media speculeren over vervroegde verkiezingen op 2 oktober.

De Italiaanse premier Mario Draghi won woensdag een motie van vertrouwen in de Senaat, maar drie belangrijke coalitiepartijen weigerden aan de stemming deel te nemen, waardoor zijn regering feitelijk werd getorpedeerd.

In de motie werd de senaat gevraagd een toespraak goed te keuren die Draghi eerder op de dag had gehouden, toen hij eenheid eiste van zijn coalitiegenoten. De stemming werd met 95 tegen 38 stemmen goedgekeurd, waarbij vele tientallen senatoren verstek gaven.

De rechtse partijen Forza Italia en de Lega namen niet deel aan de verkiezing, net als de Vijfsterrenbeweging die de stemming eveneens afwees nadat zij vorige week met een soortgelijke boycot de jongste politieke crisis in Italië had ontketend.

‘Perfecte storm’

De Italiaanse regeringscrisis komt op een moeilijk moment voor het land. Volgens Europees commissaris voor Economie Paolo Gentiloni zou de ‘onverantwoordelijke’ stap van de rechtse partijen tegen Draghi kunnen leiden tot een ‘perfecte storm’. Het land staat volgens hem nog ‘moeilijke maanden in het verschiet’.

Het hoofd van de centrumlinkse Democratische Partij van Italië (PD), een andere coalitiepartij, zei dat het parlement tegen de wil van het volk was ingegaan. ‘De Italianen zullen bij de stembus laten zien dat ze wijzer zijn dan hun politici’, schreef PD-leider Enrico Letta op Twitter.Bron: Reuters

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden