Foto: Marc Herremans/Mediahuis

Onderzoek naar PFAS in bloed van omwonenden 3M uitgebreid naar Antwerpse rechteroever

Ook Antwerpenaren op de rechteroever die binnen een straal van vijf kilometer van de 3M-vestiging wonen, kunnen een PFAS-bloedanalyse laten uitvoeren. Dat besloot Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V). De aanmeldprocedure zal dit najaar worden opgestart.

De Vlaamse regering besloot in 2021 om wie binnen een straal van vijf kilometer van de 3M-vestiging te Zwijndrecht en ten westen van de Schelde woont een PFAS-bloedanalyse aan te bieden. De voorbije weken schreven bijna 7.000 omwonenden zich daarvoor in. In het najaar zullen zij een uitnodiging ontvangen voor de bloedafname. Bewoners die het dichtst bij 3M wonen, staan het eerst in de rij.

Het PFAS-onderzoek beperkte zich aanvankelijk tot inwoners van de Antwerpse linker-Scheldeoever. De Vlaamse regering besloot dinsdag om het onderzoek uit te breiden. Het detailplan moet nog worden opgemaakt, maar ook hier komt alleen wie binnen een straal van vijf kilometer van het bedrijf woont in aanmerking.

‘Ik begrijp dat burgers vaak veel vragen hebben over PFAS’, vertelt Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid, Hilde Crevits (CD&V). ‘Met de aangeboden bloedanalyses en bijbehorende onderzoeken proberen we hen zoveel mogelijk antwoorden te bezorgen. Heel wat mensen die in de buurt van 3M wonen, hebben zich inmiddels gemeld voor zo’n bloedanalyse. We bieden nu ook die mogelijkheid aan inwoners van de rechteroever van de Schelde, maar nog altijd rekening houdend met de perimeter van vijf kilometer rond 3M.’

Geen verdere uitbreiding

Voorlopig blijft de uitbreiding van het bloedonderzoek beperkt tot de rechteroever. Andere zones in Antwerpen komen dus niet in aanmerking. De onderzoeksfocus blijft volgens Crevits de uitvoering van metingen in de bodem, het water en de lucht. ‘Dat blijft de beste methodiek om de vervuiling van PFAS concreet in kaart te brengen en te bepalen welk handelingskader uitgewerkt moet worden bij een overschrijding van de (wettelijke) waarden.’

Daarnaast loopt er in hetzelfde gebied nog een onderzoek bij een driehonderdtal jongeren geboren tussen 2006 en 2009. Daarbij worden verbanden gezocht tussen metingen in de leefomgeving, zoals in stof in huis, de hoeveelheid PFAS in het bloed en de gezondheidseffecten. Ook dat onderzoek zal worden uitgebreid.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen