Cryptomunten
Cryptoplatform Binance krijgt miljoenenboete
De opmars van Binance toont hoe landen op verschillende manieren omgaan met cryptomunten.
Binance is het grootste handelsplatform voor cryptomunten. reuters
De centrale bank van Nederland (DNB) heeft Binance, ’s werelds grootste handelsplatform voor cryptomunten, een boete van ruim 3,3 miljoen euro opgelegd, nadat het zowat twee jaar lang diensten had aangeboden in Nederland zonder er geregistreerd te zijn bij de toezichthouder. Nederland verplicht zo’n registratie sinds mei 2020, en door dat niet te doen genoot Binance een voordeel tegenover concurrenten, stelt de DNB. Het platform moest immers geen heffingen afdragen of kosten voor het toezicht maken, zoals de verplichte identiteitscontrole van klanten. De centrale bank spreekt over een ‘zeer ernstige overtreding’. Nadat ze Binance al ruim een jaar had bevolen om ‘onmiddellijk’ de Nederlandse markt te verlaten, heeft het cryptoplatform zich ondertussen wel geregistreerd.
Politici en beleidsmakers proberen de sector van cryptomunten, waarvan bitcoin de bekendste is, al geruime tijd beter te reguleren. Maar het is voor het eerst dat de Nederlandse toezichthouder zo’n boete oplegt. De vraag rijst of hij andere internationale cryptobeurzen, zoals crypto.com of Kraken, ook zal aanpakken. Het Financieele Dagblad onthulde vorige maand nog dat geen van hen zich aan de registratieplicht houdt en dat er sinds de invoering van de registratieplicht al achttien zaken zijn aangespannen.
Binance werd opgericht door Changpeng Zhao – ook bekend als ‘CZ’. De zoon van een naar Canada geëmigreerde Chinese computerprogrammeur stortte zich in 2013 in de wereld van digitale munten voor hij in 2017 zijn eigen handelsplatform begon en amper een jaar later al een van de rijkste cryptomiljardairs werd.
• De cryptocrash raast voort: ook Celsius wankelt
Op de zwarte lijst
Maar bij die opmars kwamen Zhao en Binance wereldwijd in het vizier van toezichthouders. China deed het bedrijf in de ban, en ook in het VK belandde het op de zwarte lijst, terwijl het zich wel mocht registreren in Frankrijk en Italië.
Zhao, die onlangs ook in ons land passeerde, is zelf de enige eigenaar van Binance Capital Management, dat op de Britse Maagdeneilanden is gevestigd. Met het argument dat Binance een ‘gedecentraliseerd’ bedrijf is, dat al even geen actieve op Nederland gerichte marketingcampagne voerde, probeerde het platform de toezichthouder te overtuigen dat het niet onder de wettelijke registratieplicht viel.
Maar ondertussen heeft het platform zijn kar gekeerd en spreekt Binance over een ‘constructieve samenwerking’ met de overheid. ‘We hebben diep respect voor de autoriteit en vakkundigheid van Nederlandse toezichthouders om regels op te leggen zoals zij nodig achten, ook al delen we niet over elk aspect dezelfde mening’, klinkt het in een reactie tegenover het Financieele Dagblad.