Foto:  FRED DEBROCK

Vlaamse regering neigt naar bovengrondse Ventilus, maar beslist nog niet

De omstreden hoogspanningslijn Ventilus komt normaal gezien bovengronds te liggen. Een definitief fiat van de Vlaamse regering moet volgen na bijkomende gesprekken met de lokale burgemeesters over compenserende maatregelen.

De Vlaamse regering zat vrijdag de hele dag samen voor de laatste ­ministerraad van het politieke jaar. Op de agenda stond een hele reeks dossiers, maar veruit het belangrijkste daarvan was Ventilus, de hoogspanningslijn in West-Vlaanderen die de windmolenparken op zee met het hinterland moeten ­verbinden.

Bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) en Open VLD willen die ­grotendeels bovengronds trekken, maar CD&V sputtert tegen onder invloed van de vele christendemocratische burgemeesters in de ­regio. Uit onderzoek blijkt dat de ondergrondse optie de kostprijs en de bouwtermijn ferm opdrijft en de efficiëntie doet afnemen.

De Vlaamse regering besliste om nog niet te beslissen. Wel is het rapport van Guy Vloebergh, de intendant van het dossier, het uitgangspunt. Dat rapport maakt een duidelijke keuze voor bovengronds. Daarmee achten de N-VA en Open VLD de keuze voor een ­bovengrondse oplossing zo goed als verworven.

Geen extra onderzoek

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) belooft een beslissing ‘begin september’, want CD&V verkreeg dat er eerst nog overleg komt met de lokale burgemeesters. CD&V vroeg ook bijkomend studiemateriaal, maar er komt geen extra onderzoek dat een finale beslissing mogelijk nog lang zou kunnen uitstellen. De gesprekken zullen voornamelijk draaien rond flankerende maatregelen, zoals compensaties voor omwonenden.

Een lastig element daarbij is dat Vlaanderen voor bijvoorbeeld vergoedingen afhankelijk is van hoogspanningsbeheerder Elia, die afhankelijk is van federale spelregels en de federale regulator Creg. ‘Vlaanderen kan alleen maar vragen’, klinkt het bij de N-VA.

Dialoog aangaan

Elia heeft een aantal compenserende standaardmaatregelen ter beschikking, maar de Vlaamse regering sprak af dat de compensaties voor Ventilus verder moeten kunnen gaan dan dat. Demir legde een pakket voorstellen op tafel van de regering, maar er werd afgesproken om die eerst met de burgemeesters te bespreken alvorens erover te communiceren.

‘We gaan de dialoog aan’, zei Jambon. ‘We zullen zien wat de ­gesprekken opleveren.’ Viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) zal zelf betrokken worden bij het overleg met de burgemeesters. Daarmee verkrijgt de N-VA dat de West-Vlaamse zelf mee in bad ­getrokken wordt. De N-VA wil vermijden dat CD&V de beslissing van de Vlaamse regering achteraf deels zou bestrijden, zoals bij het stikstofdossier. CD&V wees dan weer naar Demir als enige bevoegde ­minister.

Vlaamse regering neigt naar bovengrondse Ventilus, maar beslist nog niet
Foto:  lvw

Hoewel een bovengrondse ­oplossing hiermee steeds dichterbij komt, betekent het over de zomer tillen opnieuw uitstel voor een belangrijk beleidsdossier. Dat bemoeilijkt het discours van de N-VA dat het federale niveau verzuipt in besluiteloosheid en het Vlaamse niet.

De Vlaamse regering finaliseerde vrijdag wel een reeks andere maatregelen, zoals een bijkomende investering in gehandicaptenzorg en de invoering van centrale toetsen in het onderwijs.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen