Foto: reuters

Salah Abdeslam aangekomen in gevangenis van Ittre

Salah Abdeslam is woensdagochtend vanuit de gevangenis van Fleury-Mérogis, nabij Parijs, overgebracht naar de gevangenis van Ittre. De in Brussel geboren Fransman moet in ons land voor assisen verschijnen voor zijn aandeel in de aanslagen van maart 2016 in Brussel en Zaventem.

Salah Abdeslam werd tussen 8 en 8.30 uur in de gevangenis van Fleury-Mérogis opgehaald door leden van het interventieteam van de Franse gendarmerie GIGN en naar de luchthaven van Vélizy-Villacoublay gebracht, waar hij per vliegtuig richting België vertrok.

Het gevangeniswezen wil ‘om veiligheidsredenen’ niet bevestigen naar welke locatie Abdeslam overgebracht zou worden, maar het gaat om de gevangenis van Ittre, in Waals-Brabant. Daar kwam Abdeslam om 11.30 uur aan in een van de drie wagens – een BMW, een Mercedes en een Range Rover – die de gevangenis binnenreden. Ook twee motards flankeerden de colonne. Boven hen cirkelde ook een helikopter van de federale politie.

Proces begint in najaar

Abdeslam is het enige nog levende lid van het commando dat op 13 november 2015 130 mensen heeft gedood in Parijs en Saint-Denis. Hij werd op 29 juni door het speciale assisenhof in Parijs veroordeeld tot een levenslange celstraf zonder de mogelijkheid om vrij te komen. Hij ging niet in beroep tegen het vonnis.

Abdeslam werd op 18 maart 2016 opgepakt in Molenbeek, nadat hij zich verschillende maanden had kunnen schuilhouden. Hij werd een maand later uitgeleverd aan Frankrijk op basis van een Europees aanhoudingsmandaat. Na het proces in België wordt hij weer naar Frankrijk gebracht om zijn straf uit te zitten. Wanneer alle veroordelingen definitief zijn, kan hij er juridisch gezien ook voor kiezen om zijn straf uit te zitten in ons land, waar hij opgegroeid is en waar zijn familie woont.

Proces begint dit najaar

Het proces van de aanslagen in België begint in het najaar. De samenstelling van de jury is gepland voor 10 oktober, op 12 september is er een voorbereidende zitting. Het proces zou tot negen maanden kunnen duren.

Naast Abdeslam moeten ook Oussama Atar, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Hervé Bayingana Muhirwa en de broers Smail en Ibrahim Farisi zich voor het Belgische gerecht verantwoorden. Abrini, Krayem, Ayari en Asufi werden ook berecht in Parijs en moeten dus ook naar ons land overgebracht worden.

Abrini (‘de man met het hoedje’) kwam dinsdag aan in België en werd opgesloten in ‘een gevangenis in het land’, aldus verschillende bronnen.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden