camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

chiptekort

Chipgiganten bouwen fabriek in Frankrijk

dinsdag 12 juli 2022 om 3.25 uur

Al anderhalf jaar is er een wereldwijd tekort aan chips. afp

De Frans-Italiaanse chipfabrikant STMicroelectronics en zijn Amerikaanse sectorgenoot GlobalFoundries willen nabij Grenoble, in het zuidoosten van Frankrijk, samen een nieuwe chipfabriek bouwen. Het gaat om een investering van 5,7 miljard euro, kondigden ze maandag aan.

De fabriek moet de grootste productiesite van chips in Frankrijk en een van de grootste in Europa worden. Ze zal met financiële steun van de Franse staat gebouwd worden op de bestaande site van ­STMicro in Crolles en zowat duizend extra banen creëren. De chips die er van de band zullen rollen, zullen dienen in onder meer de automobielsector, de industrie en de telecom.

‘Dit is de grootste industriële investering van de voorbije decennia buiten de nucleaire sector’, zegt de Franse minister van Economie Bruno Le Maire op Twitter. ‘Ze betekent een belangrijke stap voor onze industriële soevereiniteit.’

De investering kadert in de ‘Chips Act’, het programma waarmee de Europese Unie een belangrijkere positie wil innemen op de wereldwijde chipmarkt (DS 8 februari). De Europese Commissie wil het Europese aandeel in de wereldwijde chipproductie tegen 2030 opschroeven van de huidige 9 naar 20 procent.

Al ruim anderhalf jaar is er een wereldwijd tekort aan computerchips, wat onder meer autobouwers hard heeft getroffen. (belga)

Aangeraden

Niet te missen