Foto:  afp

Caféklanten in Zuid-Afrika zijn doelwit van moordenaars

Met hoeveel ze waren of wat hun motief was, is onbekend. Het enige wat geweten is over de schutters die toesloegen in een café in Soweto, een township van Johannesburg, is dat ze er vijftien dodelijke slachtoffers maakten. En dat ze niet de enigen zijn die van cafés hun mikpunt hebben gemaakt.

Ze kwamen aan in een wit minibusje, haalden geweren en pistolen boven en begonnen in het rond te schieten. Daarna vluchtten ze weer weg met een busje. De gevolgen werden duidelijk toen de politie aankwam in de Orlando East bar: twaalf dode lichamen lagen op de grond. De meesten van hen zijn beschoten terwijl ze probeerden te vluchten. Drie anderen zijn in het ziekenhuis overleden aan hun verwondingen. Overal lagen kogelhulzen, die maakten duidelijk dat er meerdere schutters waren. Niemand is gearresteerd. De slachtoffers zijn tussen 19 en 35 jaar oud.

Barman Thobani Mhlabiso vertelde persbureau Reuters dat hij zich achter de koelkast verstopte en zo kon overleven. ‘Ik moest over verschillende lijken springen. Overal was bloed. Sommige mensen waren in het hoofd geschoten, ik zag hun hersenen liggen.’

Volgens de politie waren er niet eerder problemen met het café. Wel zeggen ze dat het een moeilijke buurt is omdat er geen elektriciteit is en het dus heel donker is.

‘Niemand meer veilig’

Thabiso Letlojane was uren voor de aanval nog in het café iets gaan drinken. ‘Het is een gewone kroeg’, vertelde hij aan de Britse krant The Guardian. ‘Het was erg rustig. We zijn echt geschokt. Het laat alleen maar zien dat niemand veilig is, zeker niet in dit gebied. Er wordt de hele tijd geschoten, elke dag en elke nacht. Je kunt niet slapen zonder het geluid van de geweren te horen.’

Zo’n 500 kilometer verderop, in een café in Pietermaritzburg, vond er zaterdagavond een gelijkaardige wilde schietpartij plaats. Daarbij vielen vier doden en acht gewonden.

‘We denken niet dat de incidenten aan elkaar gelinkt zijn, want ze gebeurden in andere provincies’, zei Ngobile Gwala, politiewoordvoerder voor de provincie KwaZoeloe-Natal.

Volgens politiecommissaris Elias Mawela was er nog een derde schietpartij in een taverne, ook in een buitenwijk van Johannesburg, donderdagnacht. Daarbij lieten twee mensen het leven en raakten twee anderen gewond.

Twee weken terug kwamen dan weer 21 tieners om het leven in een bar in de Zuid-Afrikaanse stad East London. De lichamen waren niet beschoten of neergestoken. Vermoedelijk zijn ze vergiftigd of vergast.

Alcohol

Met om en bij de 20.000 moorden elk jaar is Zuid-Afrika één van ’s werelds meest gewelddadige landen. Zaken waar alcohol wordt verkocht, zijn de vierde meest voorkomende plaatsen delict voor moorden. Schietpartijen zijn vaak gelinkt aan bendes of alcohol. De moordpartij uit de nacht van zaterdag op zondag vond plaats in de Nomzamo sloppenwijk, een van de armste delen van de Soweto township. De meeste huizen zijn er gemaakt van tin en hout.

Thaban Moloi, een gemeenschapsleider in Soweto, was boos over de tijd die de politie nodig had om ter plaatse te komen. ‘Het was verschrikkelijk, ik zweer het je. Mensen wisten niet wat ze moesten doen.’ Hij zei tegen de BBC dat de politie pas vijf uur na de aanslag is aangekomen.

Bron: Reuters, BBC

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden