Foto:  Joris Herregods

Brand Antwerps universiteitsgebouw veroorzaakt door menselijke fout

De brand aan gebouw B van de stadscampus is ontstaan door een menselijke fout bij de dakwerken. Dat bevestigt het Antwerpse parket na onderzoek door een branddeskundige.

Het Antwerpse parket heeft donderdagavond aan de UAntwerpen laten weten dat gebouw B wordt vrijgegeven. ‘Uit de bevindingen van de branddeskundige blijkt dat het om een onopzettelijke brand gaat die ontstaan is door een menselijke fout bij de dakwerken’, zegt woordvoerder Kato Belmans van het Antwerpse parket.

   • Brand UAntwerpen geblust, schade nog op te meten ‘maar hoe dan ook een catastrofe’

De hoofdaannemer die de vernieuwing van het dak overziet, had donderdag verklaard dat een onderaanneming bezig was met roofingwerken op het platte dak. Volgens de man waren die werken omstreeks de middag afgerond.

Schade opmeten

Dat betekent nog niet dat de opruimwerken in het zwaarst getroffen gebouw kunnen beginnen. Eerst moeten de experts van de verzekering vrijdagmiddag langskomen om de schade op te meten. Daarna zal de UAntwerpen vermoedelijk een gespecialiseerde firma onder de arm nemen voor die opruimwerken.

De stadsingenieur bevestigde donderdag de stabiliteit van het gebouw, maar toch is er hier en daar mogelijk instortingsgevaar, omdat de plafonds veel bluswater hebben geabsorbeerd. Vermoedelijk wordt er voor de getroffen personeelsleden die een kantoor hebben op een van de lagergelegen verdiepingen vanaf dinsdag een regeling getroffen om zaken uit hun kantoor te komen halen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen