camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Fiscaliteit

Vlaamse liberalen willen praten over hervorming, Bouchez zegt nee

De Vlaamse liberalen willen gerust met ­minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) rond de tafel gaan zitten over een belastinghervorming.

donderdag 7 juli 2022 om 3.25 uur

Ook voor Open VLD-voorzitter ­Egbert Lachaert botsen de voorstellen van Delanote met de ­insteek van de liberalen voor een fiscale hervorming. Fred Debrock 

‘Progressief zijn in België, dat is ­alles belasten wat nog niet belast is, de koopkracht van de middenklasse verminderen en economische sectoren kapotmaken. En geen ­enkele progressief die eraan denkt om de overheidsuitgaven te verminderen. Het is om gek van te worden.’

Ook woensdag kreeg MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez geen positief woord over de lippen over de fiscale hervormingsplannen die een werkgroep onder ­leiding van de Gentse professor fiscaal recht Mark Delanote heeft gepresenteerd, en die hij simpelweg als ‘links’ bestempelt.

Hij staat niet helemaal alleen. Ook voor Open VLD-voorzitter ­Egbert Lachaert botsen de voorstellen van Delanote met de ­insteek van de liberalen voor een fiscale hervorming. Die moet voor hem focussen op een belasting­verlaging voor wie werkt.

Voor ­Lachaert komt het resultaat van de werkgroep onder leiding van Delanote te veel neer op een ‘catalogus van waar je geld kunt halen’

Lagere lasten op arbeid en die vervangen door een bredere belastbare basis zijn nochtans ook de principes voor de fiscale hervorming zoals die in het federale regeerakkoord zijn neergeschreven, maar voor ­Lachaert komt het resultaat van de werkgroep onder leiding van Delanote te veel neer op een ‘catalogus van waar je geld kan halen’.

Complex en onrechtvaardig

De controverse over de fiscale hervorming is dus nog niet weg. Het verschil met Bouchez zit erin dat Lachaert wel aan tafel wil gaan. ‘Wij willen gerust praten met Van Peteghem over een fiscale hervorming’, zegt hij.

Voor 21 juli wil Van Peteghem een eigen voorstel in de regering presenteren, dat als basis voor de politieke gesprekken moet dienen.

Open VLD wil vooraf ook al zijn stempel hebben kunnen drukken, zoveel is duidelijk, ook al zal de huidige regering de belastinghervorming waarschijnlijk alleen voor­bereiden en is het aan een ­volgende regering om ze uit te voeren.

Jong VLD ziet dat positiever. Voor hen moet het rapport-Dela­note de vertrekbasis zijn voor de politieke gesprekken. ‘Reageren als Bouchez is geen manier om aan politiek te doen. We moeten erkennen dat het huidige belasting­systeem complex en onrechtvaardig in elkaar steekt’, zegt voorzitter Philippe Nys.

‘Maar weinigen willen niet ­beseffen dat het nodig is om de lasten op arbeid te verlagen, het btw-stelsel te herzien, uitzonderingen te schrappen en een milieufiscaliteit in te voeren. Maar het resultaat mag geen belastingverhoging zijn. Er moet ook een kerntakendebat aan gekoppeld zijn.’

Aangeraden

Niet te missen