Duizenden inwoners van Sydney worden geëvacueerd wegens watersnood

Duizenden inwoners van de Australische grootstad Sydney hebben te horen gekregen dat ze hun huis moeten verlaten vanwege het gevaarlijke noodweer, dat wellicht nog tot dinsdag zal blijven duren. Dat meldt de Australische omroep ABC zondag.

De regio wordt getroffen door felle regenval. Op sommige plaatsen is meer dan 200 millimeter neerslag gevallen, met uitschieters tot 350 millimeter. Volgens verschillende Australische media heeft het gebied rond Sydney in de hele maand juli al vier keer zoveel regen gekregen als normaal.

De hulpdiensten van de deelstaat New South Wales hebben voor verschillende laaggelegen gebieden in het zuidwesten van Sydney evacuatiebevelen uitgevaardigd.

De regionale minister van noodhulp Steph Cooke spreekt van een levensbedreigende situatie. ‘We worden nu geconfronteerd met gevaren op meerdere fronten: plotselinge overstromingen, rivieren die buiten hun oevers treden en kusterosie’, zegt ze. ‘Als u weet dat uw lokale gemeenschap gevoelig is voor overstromingen, wees dan voorbereid om op korte termijn te evacueren.’

De hulpdiensten van New South Wales hebben op 24 uur tijd op meer dan 1.400 oproepen moeten reageren. Er werden 29 reddingsoperaties uitgevoerd.

Het gebied werd in maart al getroffen door een watersnood. De weerdiensten waarschuwen dat het water nu een even hoog peil zou kunnen bereiken.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden