Foto:  ap
pensioenen

Kernkabinet afgelopen zonder akkoord over pensioenhervorming, planbureau ingeschakeld

Het kernkabinet over de pensioenhervorming is afgelopen. De federale topministers zijn door alle voorstellen gegaan en hebben die ‘technisch verfijnd’, klinkt het in de omgeving van premier Alexander De Croo. Een akkoord zat er nog niet in. Wellicht wordt maandagavond verder vergaderd.

Het kernkabinet zat sinds 9 uur zaterdagochtend samen over de plannen om de pensioenen te hervormen. Daarbij liggen vier elementen op tafel: de voorwaarden om toegang te krijgen tot het minimumpensioen, een herinvoering van de pensioenbonus, een systeem van deeltijds pensioen en maatregelen om de pensioenrechten van vrouwen - die vaker dan mannen deeltijds hebben gewerkt - te versterken.

Een akkoord zat er zaterdag nog niet in. Vanwege agendaredenen gingen de federale topministers iets voor 13.30 uur al uiteen.

Wel zijn alle voorstellen besproken en technisch verfijnd, waardoor de interkabinettenwerkgroepen opnieuw aan de slag kunnen, klinkt het op het kabinet van premier Alexander De Croo. Als die werkzaamheden ver genoeg gevorderd zijn, wordt er maandagavond mogelijk verder vergaderd. De Croo gaf eerder al te kennen dat de hervorming bij voorkeur tegen het zomerreces, dat op 21 juli start, afgeklopt moet zijn.

Ook minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) schaart zich achter die timing. Voor het reces moet de tekst al voor een eerste keer op de ministerraad zijn besproken, zegt zij. Volgens de PS-minister verliep de vergadering van zaterdag ‘in een constructief klimaat’.

Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) legt vooral het aspect betaalbaarheid op tafel. ‘Dat is belangrijk als we de mensen die heel hun leven hard gewerkt hebben een pensioen willen beloven’, zei ze zaterdagmiddag aan de camera’s van het VRT-journaal en het VTM-nieuws. Volgens De Bleeker heeft de regering het Planbureau nu gevraagd om te berekenen wat het effect van verschillende maatregelen is op korte en lange termijn.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen