Recept

Orecchiette met tomaten en snijbonen

’s Zomers tijd maken om naar een boerenmarkt te gaan, dat belonen weinig groenten beter dan boontjes. Elke regio, elk moment in de zomer heeft zijn variëteiten, van precieuze sperzieboontjes tot bultige snijbonen. En als ze kraakvers zijn, zijn ze allemaal even heerlijk, in deze pasta bijvoorbeeld, die Mari Maris met ons deelde bij het verschijnen van haar kookboek A la minute.

Voor 4 personen:

• 320 à 400 g orecchiette

• 4 tenen knoflook, fijngesneden

• 600 à 800 g snijbonen, in schuine stukken van 1,5 cm

• 2 takjes bonenkruid of citroentijm

• 4 smakelijke tomaten, in grove brunoise

• olijfolie

• eventueel: stuk oude Manchego

Bereiding:

1. Breng een ruime pan water aan de kook, voeg zout en de pasta toe en kook gaar.

2. Zet halverwege de kooktijd een ruime pan op met een beetje olie en fruit er de knoflook en snijbonen in. Schud af en toe om. Voeg als alles na 2 à 3 minuten glanst water uit de pastapan toe tot de bonen voor de helft onderstaan.

3. Laat op middelhoog vuur het vocht verdampen en de bonen net niet beetgaar worden. Voeg dan bonenkruid en tomaat toe en schud goed om. Voeg als de tomaat niet genoeg vocht loslaat wat pastawater toe, tot het een sauzig geheel is.

4. Giet de pasta af en laat goed uitdampen. Meng hem door de bonen en maak op smaak met peper en zout. Rasp of schaaf er op het bord royaal Manchego over.

Tip: Voor wie het nog smeuïger wil: schep er als de pasta is toegevoegd een royale schep crème fraîche op en laat die langzaam wegsmelten. Iets lichter, maar ook lekker, met ricotta.

Foto: René Mesman

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen