Foto: afp

Boerenprotest in Nederland escaleert: boeren zoeken politici thuis op

Het Nederlandse protest tegen het stikstofbeleid is dinsdagavond opnieuw uit de hand gelopen. Zowel de minister van Stikstof als een lid van de Tweede Kamer kreeg boze boeren aan de voordeur.

De plannen van de Nederlandse regering om het stikstofprobleem aan te pakken, blijven op hevig protest stoten bij onze noorderburen. Dinsdagmiddag zakten landbouwers massaal af naar Den Haag, waar op dat moment gestemd werd over moties die werden ingediend tijdens het stikstofdebat vorige week in de Tweede Kamer.

Maar daar bleef het niet bij. Op verschillende snelwegen ontstonden lange files door acties met landbouwvoertuigen. Op meerdere plekken langs de snelwegen, zoals de A12 tussen Den Haag en Utrecht, werden hooibalen in brand gestoken.

Boerenprotest in Nederland escaleert: boeren zoeken politici thuis op
Foto: epa-efe

Politici in het vizier

Dinsdagavond liep het protest nog meer uit de hand toen boze boeren zich naar het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) begaven en er in de straat door een afzetting van de politie braken. Ze duwden een politieauto opzij zodat tractoren de straat in konden rijden. De minister was op dat ogenblik niet thuis, haar familie wel, aldus haar woordvoerder. Het is de tweede dag op rij dat boeren betoogden tegen het stikstofbeleid bij het woonhuis van de minister.

Intussen raakte bekend dat ook een tweede politicus boeren aan zijn voordeur kreeg. Het gaat om de CDA-parlementariër Derk Boswijk, die zich bezighoudt met landbouwdossiers. Zelf was de man niet thuis, zijn gezinsleden, onder wie kinderen van 4 en 7 jaar oud, wel. Op sociale media kwamen nog veel meer politici in het vizier, zegt een politiewoordvoerder aan NRC.

De Nederlandse boeren wilden hun ongenoegen over de stikstofplannen van het kabinet-Rutte uiten. Die wil de ammoniakuitstoot van de landbouw met 40 procent doen zakken. Al stelde de minister ook al voor om die met 70 procent te doen zakken. Die stikstofreductie is nodig om de natuur te beschermen.

Boerenprotest in Nederland escaleert: boeren zoeken politici thuis op
Foto: epa-efe

Politieauto vernield

Volgens de politie zijn bij de actie aan het huis van de minister ‘duidelijk grenzen overschreden. Een politieauto is vernield en via een hakselaar werd hooi rondgespoten richting het huis van de minister. De situatie was dreigend en onacceptabel, ook richting hulpverleners’, laat de politie op Twitter weten. ‘Dit is gewoon intimiderend’, aldus politiecommandant Willem Woelders, die eerder op de dag al liet weten dat de acties van de boeren verharden. Hij wil kijken of de mensen opgespoord kunnen worden.

Nederlands minister-president Mark Rutte liet vanop de Navo-top in Madrid zijn ongenoegen blijken. Hij zegt dat hij ‘vol afschuw’ naar de beelden keek. De regeringsleider betreurt dat ‘een kleine groep boeren’ de acties verpest, maar waarschuwt dat de politie tegen hen zal optreden.

Maandag plaatste de politie nog een bewakingspost bij het huis van de minister. Ruim twee weken geleden werd voor het eerst bij het huis van de bewindsvrouw betoogd. Dat gebeurde nadat zij haar stikstofplannen had gepresenteerd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen