Foto: anp

Levenslang geëist tegen Taghi en vier medeverdachten in Nederlands Marengoproces

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Ridouan Taghi in de omvangrijke Marengo-liquidatiezaak. Volgens het OM is de 44-jarige Taghi onder meer verantwoordelijk voor zes moorden en vier pogingen daartoe. ‘Hij stond aan het hoofd van een organisatie die zich toelegde op het plegen van moorden’, aldus de procureur. ‘Hij was degene die alle beslissingen nam.’

Ook vier medeverdachten hoorden levenslang eisen. Het gaat om de broers Mao en Mario R. (47 en 42), Mohamed R. (40) en Achraf B. (29). Zij waren volgens het OM betrokken bij meerdere moorden of pogingen daartoe of zaten hoog in de organisatie van Taghi.

Over Taghi zei de procureur: ‘Alle lijnen van de verschillende moorden komen bij hem samen. Hij neemt alle beslissingen en die gaan over leven en dood. Taghi heeft een spoor van verwoesting en verdriet achtergelaten en totale controle en terreur uitgeoefend.’ Volgens justitie was hij daarbij ‘bijzonder volhardend – eenmaal op een dodenlijst, dan komt iemand daar niet meer van af.’ De overige strafeisen varieerden van bijna zes jaar tot ruim 26 jaar.

Zelf is Taghi ‘steeds op veilige afstand gebleven’, zei de procureur. Hij liet de moorden vaak door jongemannen uitvoeren, die voor een gering bedrag bereid waren om het risico op jarenlange gevangenisstraf te nemen. Of, zo zei de procureur, als er iets misging ‘zelf het risico te lopen in opdracht van Taghi te worden vermoord, omdat ze een los eindje zijn geworden’.

Peter R. De Vries

In maart 2018 ging de bal aan het rollen in het proces nadat justitie had bekendgemaakt dat het over een kroongetuige beschikt. Spijtoptant Nabil B. zou tot de veronderstelde bende van Taghi hebben behoord en legde een reeks verklaringen tegen zijn voormalige handlangers af, in ruil voor strafvermindering. Hij hoorde dinsdag tien jaar cel eisen.

Nog geen week na de zitting in maart 2018 werd B.’s broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 volgde de moord op B.’s advocaat Derk Wiersum. Ook de moord op de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. De Vries wordt in verband gebracht met Taghi. Er wordt aangenomen dat De Vries’ rol als vertrouwenspersoon van Nabil B. in het Marengoproces hem fataal is geworden. Maar die drie moorden maken geen deel uit van dit proces.

Vanaf september is het de beurt aan de advocaten van de verdachten om te pleiten. Daar is tot en met december tijd voor ingeruimd. De rechtbank vermoedt dat de uitspraak niet eerder dan midden 2023 zal komen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden