Foto:  BELGA

Flipkens en wederoptredende Yanina Wickmayer stoten vlot door op Wimbledon, Maryna Zanevska out

Vier Belgische vrouwen komen vandaag in actie op Wimbledon. Kirsten Flipkens en Yanina Wickmayer hebben zich met gemak geplaatst voor de tweede ronde. Maryna Zanevska verloor van ex-Roland Garros-winnares Barbora Krejcikova. Greet Minnen komt nog in actie.

Kwalificatiespeelster Yanina Wickmayer (WTA 606) heeft in de eerste ronde op Wimbledon de Chinese Lin Zhu (WTA 99) vlot verslagen. Ze haalde het na 1 uur en 23 minuten tennis in twee sets (6-4 en 6-2).

In de tweede ronde wacht voor Wickmayer de Letse Jelena Ostapenko (WTA 17), het twaalfde reekshoofd. Zij rekende in haar eerste ronde in twee sets (6-4 en 6-4) af met de Française Oceane Dodin (WTA 85).

Weinig mensen hadden verwacht dat ze op Wimbledon ging staan, nu staat Wickmayer gewoon in de tweede ronde. Amper veertien maanden na de geboorte van haar dochtertje stond ze in de eerste ronde van de Grand Slam, als kwalificatiespeelster.

Het is voor Wickmayer haar dertiende deelname aan de Britse Grand Slam. Voor haar zwangerschapsverlof was ze er van 2008 tot 2019 onafgebroken bij op het Londense gras. Een 4e ronde in 2011 was haar beste resultaat in het verleden.

Ook Kirsten Flipkens (WTA 190) heeft zich geplaatst voor de tweede ronde. Onze landgenote haalde het in de openingsronde op Court 7 in twee sets van de Australische kwalificatiespeelster Jaimee Fourlis (WTA 150): 7-5 en 6-2 na 1 uur en 41 minuten. In de tweede ronde wacht de winnares van het duel tussen de Tsjechische Karolina Muchova (WTA 81) en zestiende reekshoofd Simona Halep (WTA 18).

Kirsten Flipkens is op het Londense gras aan haar laatste enkeltoernooi in haar carrière bezig. Het was daar op de All England Club dat ze haar beste resultaat ooit neerzette op een grandslamtoernooi. In 2013 ging ze er pas in de halve finales uit tegen de Française Marion Bartoli, de latere toernooiwinnares.

Maryna Zanevska (WTA 68) had meer pech met haar loting, ze kwam in de eerste ronde meteen uit tegen Barbora Krejcikova (WTA 14), de winnares van Roland Garros van 2021.

De Belgische kwam in de eerste set dan ook meteen in de problemen met een 4-1. Maar ze knokte zicht knap terug in de wedstrijd en forceerde een tiebreak, daarin was de Tsjechische te sterk. De tweede set was lang gelijkopgaand, één break was genoeg voor de Tsjechische om in 2 sets te winnen (7-6 (7-4), 6-3).

Voor de geboren Oekraïense was het haar tweede deelname in het enkelspel op Wimbledon. In 2017 ging ze er ook in de openingsronde uit. Zeven keer sneuvelde ze in de kwalificaties op het Londense gras.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen