Dodental migranten in vrachtwagen in Texas loopt op tot vijftig

In San Antonio, in de Amerikaanse staat Texas, zijn maandagavond vijftig lichamen aangetroffen in de laadruimte van een vrachtwagen. Het gaat waarschijnlijk om migranten. Zestien gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

In de laadruimte van een vrachtwagen werden maandagavond in het Amerikaanse San Antonio 50 lichamen aangetroffen. Dat melden lokale autoriteiten. Zestien ander inzittenden, onder wie vier minderjarigen, werden naar het ziekenhuis gebracht voor zonnesteken en uitdroging. Onder de doden bevonden zich volgens de lokale autoriteiten geen minderjarigen.

De politie maakte intussen al meer bekend over de nationaliteit van sommige van de slachtoffers. Al zeker 22 van hen hebben de Mexicaanse nationaliteit, zeven hebben de Guatemalaanse nationaliteit en nog eens twee anderen waren Hondurezen. Er zijn drie verdachten opgepakt.

Hitte

Volgens Amerikaanse media werd de lugubere ontdekking gedaan door iemand die in de buurt aan het werk was. Hij hoorde iemand om hulp roepen en trof tientallen lijken en enkele overlevenden aan in de laadruimte. De truck stond naast het spoor geparkeerd, in het zuidwesten van de Texaanse stad.

De lichamen in de laadruimte zouden volgens aanwezige hulpverleners ‘abnormaal heet aangevoeld hebben’. In San Antonio tikte het kwik vandaag bijna de 40 graden aan. In de laadruimte zou geen airconditioning geweest zijn, ook was er geen drinkwater beschikbaar.

San Antonio ligt ongeveer 250 kilometer van de Mexicaanse grens en ligt aan een populaire route voor mensensmokkelaars. De Mexicaanse consul is op weg naar de plek waar de vrachtwagen werd gevonden.

‘De schuld van Biden’

In een tweet geeft de Texaanse gouverneur Greg Abbott president Joe Biden de schuld van het drama. ‘Deze slachtoffers zijn het resultaat van zijn dodelijke opengrenzenbeleid’, zegt Abbott. ‘Ze laten de fatale gevolgen zien van zijn weigering om de wet te handhaven.’

Het Amerikaanse grensagentschap verwacht dit jaar zo’n 2 miljoen migranten aan te houden aan of nabij de grens. Dat aantal ligt een stuk hoger dan in 2021, toen er een recordaantal van 1,73 miljoen aanhoudingen werd gedaan.

In 2017 kwamen tien migranten om in een oplegger in San Antonio en in 2003 stierven negentien migranten in een vrachtwagen net buiten Victoria, Texas.

In oktober 2019 werd in het Britse Essex een koelwagen gevonden met daarin 39 dode Vietnamese migranten. De container was luchtdicht, waardoor de Vietnamezen tijdens hun reis van Brussel naar Engeland omkwamen door verstikking. Verschillende mensensmokkelaars en hun handlangers hebben in deze zaak inmiddels celstraffen tot 15 jaar gekregen.Bron: Reuters, Washington Post, CNN

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen