camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kunstroof

Proces start rond gestolen ‘Maria Magdalena’

De erfgenamen van Lionel Hauser, neef van Marcel Proust, willen hun schilderij van Adriaen van der Werff terug. De nazi’s stalen het van grootvader Hauser, maar Christie’s wil het verkopen.

maandag 27 juni 2022 om 3.25 uur

Berouwvolle Maria Magdalena. rr

In 2018 zocht veilinghuis Christie’s contact met de erfgenamen van Lionel Hauser, die was overleden in 1958. Christie’s wou het schilderij De berouwvolle Maria Magdalena door Adriaen van der Werff uit 1707 verkopen, maar trof het aan in de Franse lijst van roofkunst. Het werk was door de nazi’s in 1943 gestolen van Hauser, die zich neef, goede vriend en persoonlijke bankier mocht noemen van Marcel Proust. Christie’s had het in 2005 al eens verkocht, maar toen nog zonder onderzoek en zonder de nabestaanden in te lichten.

Christie’s beweert dat de koper uit 2005 rechtmatige eigenaar is en stelt voor om de opbrengst van de nakende verkoop fiftyfifty te verdelen. Maar de nabestaanden willen gewoon hun schilderij terug. ‘De kwaaie wil van de verkopers contrasteert met het geschiedkundige werk dat wij verrichten’, voert de familie aan. ‘Het was een mooi moment toen we de brief terugvonden die Lionel op 15 mei 1945 stuurde naar de voorzitter van de commissie voor teruggave van kunst.’

Het proces begint woensdag in Parijs.(jst)

Aangeraden

Niet te missen