Foto: belga
Merksplas

Verdachte van fatale gijzeling Merksplas had contactverbod met ex-vriendin na eerder intrafamiliaal geweld

De 44-jarige man uit Merksplas die zaterdag zijn ex-vriendin heeft gegijzeld en daarbij haar zoon van 19 doodde, was vrij onder voorwaarden na feiten van intrafamiliaal geweld tegen de vrouw. Hij had ook een contact- en straatverbod opgelegd gekregen.

Het parket van Antwerpen bevestigt dat de verdachte van de gijzeling, waarbij één dode en een zwaargewonde vielen, gekend is bij het gerecht. Tegen de 44-jarige man loopt namelijk al een gerechtelijk onderzoek. Er is mogelijk sprake van ernstige feiten van intrafamiliaal geweld tegen zijn 43-jarige ex-vriendin, waarvoor het parket op 1 juni een onderzoeksrechter had gevorderd en de aanhouding van de man had gevraagd.

‘Met de elementen die toen op 1 juni bekend waren, namelijk de verklaringen en de objectieve vaststellingen, heeft de onderzoeksrechter toen beslist om aan de man strenge voorwaarden op te leggen. Dat gaat concreet om een psychiatrische begeleiding en een behandeling door een crisis- en kortdurende behandeling team (CKB–team). Die begeleidingen zijn ook aangevat. De man kreeg ook een contact- en straatverbod’, zegt woordvoerder Kristof Aerts.

Zoon en dochter neergestoken, vrouw urenlang gegijzeld

De 44-jarige man is zaterdagochtend om 5.45 uur binnengedrongen in de woning van zijn ex-partner (43) aan de Rodenbachstraat in Merksplas. Op dat moment waren de vrouw, haar nieuwe partner (50) en twee kinderen van de vrouw aanwezig: haar 19-jarige zoon en haar 22-jarige dochter. Zowel de aanwezige partner als de verdachte zijn niet de vader van de kinderen.

   • Comité P: ‘Agenten banaliseren nog te vaak partnergeweld’

Wat er zich exact in het huis afspeelde, moet nog duidelijk worden. De man zou de bewoners aangevallen hebben met een wapen, vermoedelijk een machete. Zeker is dat de 19-jarige zoon, Jarne Pire, neergestoken werd en dat niet overleefde. Ook zijn zus van 22 werd geraakt, ze had een aantal messteken. De jonge vrouw kon ontkomen en liep hevig bloedend de woning uit naar de buren. Daar werden de hulpdiensten verwittigd. Het meisje heeft veel bloed verloren en ligt nog zwaargewond in het ziekenhuis. De nieuwe partner van de vrouw kon ook ontkomen.

De verdachte hield daarna zijn ex-partner gegijzeld. Hij dwong haar om naar de zolder te gaan. ‘Na uren onderhandelen kwam de verdachte naar buiten en kon hij overmeesterd worden door de politie en de speciale eenheden die ook ter plaatse waren gekomen’, zegt parketwoordvoerder Aerts. Dat was rond 11.40 uur.

Herdenkingsmars voor Jarne

In Merksplas reageren ze aangeslagen op het nieuws. Enkele sympathisanten willen op zaterdag 2 juli een herdenkingsmars voor de jongeman organiseren. Ze komen om 19 uur bijeen aan het gemeentehuis in Merksplas. Ook fans van R. Antwerp FC, zijn favoriete voetbalploeg, zijn er welkom.

‘De mars is een initiatief van de inwoners van Merksplas met steun van familie en vrienden’, laat Hans Verschueren, de organisator van het evenement, weten. ‘We vertrekken aan het gemeentehuis naar het huis waar het drama zich afspeelde. Daar worden bloemen neergelegd en kaarsen aangestoken. Nadien zingt iedereen You‘ll never walk alone.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden