Foto: belga

Proces tegen Reuzegommers hervat pas op 13 maart 2023

Het proces over de dood van Sanda Dia wordt voor het Antwerpse hof van beroep gepleit vanaf 13 maart 2023. Dat heeft het hof vanochtend beslist.

Eigenlijk was het proces in april al van start gegaan voor de rechtbank van eerste aanleg in Hasselt. Maar eind april kwam een opvallende wending in de zaak.

De familie van Sanda tekende toen beroep aan tegen een uitspraak van de rechter op het proces. Die had gezegd dat ze wettelijk niet over de hele doop, die over meerdere dagen liep, kon oordelen. Ze wilde alleen kijken naar de feiten de laatste namiddag en de avond van 5 december 2018, aan de blokhut in Vorselaar, in de Antwerpse Kempen. Het was daar dat de toestand van Sanda fel achteruitging, waarop hij uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht.

Beroep

De burgerlijke partijen vreesden dat ze daardoor niet op al hun vragen over wat er tijdens het hele doopritueel gebeurd is, antwoorden zouden krijgen. Ze tekenden beroep aan tegen de interpretatie van de rechter.

Het hof van beroep in Antwerpen besliste gisteren dat er vanaf 13 maart gepleit mag worden over het beroep van de familie. Maar het hof trok meteen ook een week uit ‘om kennis te nemen van de totaliteit van de zaak.’ Dat wijst erop dat het hof sowieso van plan is de hele zaak naar zich toe te trekken. En dat de discussie dus niet enkel zal gaan over de ontvankelijkheid en gegrondheid van het beroep van de familie maar ook over de dodelijke doop zelf.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden

 

Niet te missen