Oekraïense Belg gesneuveld bij Russisch bombardement

Een 27-jarige Belg met Oekraïense roots is zaterdag om het leven gekomen tijdens een Russisch bombardement. Dinsdag werd hij begraven in de Oekraïense stad Lviv. ‘Hij was een idealist’, getuigde zijn vader. Bij de uitvaart bracht zijn moeder een pakkend laatste eerbetoon.

De 27-jarige Artem Dymyd kwam zaterdagochtend om het leven tijdens een zwaar bombardement van de Russen. Hij stierf ergens tussen de Oekraïense steden Mykolajiv en Cherson. Zijn vader, een orthodoxe priester uit Charleroi, getuigde bij RTL dat hij een foto had gekregen waarop zijn lichaam was te zien. ‘Het zat vol met stukjes ijzer uit een raketwerper’, zei hij.

Artem Dymyd vocht al enkele jaren voor het Oekraïense leger, onder meer voor het beruchte Azov-bataljon. Volgens zijn vader ging hij kort na zijn afstuderen 2014 in het leger. ‘Hij was zich bewust van de gevaren, maar hij was een idealist die wilde vechten voor zijn land en voor de vrijheid in Europa’, klinkt het.

Dymyd had volgens zijn vader een goede band met België. Hij kwam nog geregeld terug om zijn grootmoeder te bezoeken. ‘Hij kende Charleroi erg goed, hij kende België goed. Hij was een Belgisch staatsburger en had zelfs een Belgisch rijbewijs.’

Honderden rouwenden woonden dinsdag de begrafenis van de twintiger bij in Lviv. Op beelden is te zien hoe zijn moeder zingt ter afscheid van haar zoon. Op dezelfde dag had zijn vader een herdenking georganiseerd in zijn parochie in Charleroi.

Een dag voor Dymyds dood had het Russische ministerie van Defensie meegedeeld dat er al twee Belgische strijders gesneuveld zouden zijn in Oekraïne. Sinds het begin van de Russische invasie zouden in totaal veertien landgenoten naar Oekraïne zijn getrokken om mee te strijden tegen de Russen. Negen van hen zouden de strijd intussen weer hebben verlaten.

Bron: RTL, Reuters

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden

 

Niet te missen