Foto:  AP

Minstens 1.000 doden na aardbeving in Afghanistan

In Afghanistan zijn bij de aardbeving van afgelopen nacht zeker 1.000 doden gevallen, zo meldt de talibanregering. Als dat klopt, zou het de dodelijkste aardbeving in het land zijn in twintig jaar.

Het dodentol na een aardbeving in Afghanistan loopt snel op. Volgens Mawlawi Sharafuddin Muslim, lid van de talibanregering en verantwoordelijk voor rampenbeheer, vielen er 1.000 doden bij de beving die plaatsvond op ongeveer 44 kilometer van de zuidoostelijke stad Chost. Op foto’s uit de regio zijn verpulverde huizen te zien. Volgens plaatselijke media is een dorp verwoest. Naast de 1.000 dodelijke slachtoffers zouden er ook zo’n 600 gewonden zijn. De dodentol zal naar alle waarschijnlijkheid dus nog verder oplopen.

De oostelijke provincie Paktika, aan de grens met Pakistan, is het zwaarst getroffen. Eerder op de dag werd al bevestigd dat daar 255 doden en 200 gewonden vielen. De aarde beefde er in de nacht van dinsdag op woensdag met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter, volgens het Amerikaanse instituut USGS. Pakistaanse metingen schatten de beving iets hoger in, namelijk op een magnitude van 6,1. De bevingen waren tot in India voelbaar.

Minstens 1.000 doden na aardbeving in Afghanistan
Beelden uit Afghanistan via het staatspersagentschap Bakhtar.  Foto:  AFP

De getroffen regio is erg bergachtig en moeilijk te bereiken, wat de reddingsoperatie bemoeilijkt. Er werden al helikopters ingezet om slachtoffers te evacueren en hulpmiddelen te leveren. De VN heeft humanitaire hulp gestuurd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden