Foto: reuters

Ex-topman energiebedrijf veroordeeld tot 22 jaar cel voor moord op Hondurese milieuactivist

Een Hondurese zakenman is veroordeeld tot 22 jaar en zes maanden gevangenisstraf voor zijn rol in de moord op milieuactivist Berta Caceres.

De rechterlijke macht van Honduras maakte het vonnis maandag bekend nadat een rechtbank zakenman David Castillo in juli vorig jaar schuldig had bevonden voor zijn rol in de moord.

Castillo, de ex-voorzitter van energiebedrijf Desarrollos Energeticos (Desa), werd als medeplichtige beschouwd. Met de actie wilde hij obstakels voor zijn bedrijf uit de weg ruimen. Berta Caceres voerde campagne tegen de bouw van een waterkrachtcentrale en kwam op voor de rechten van de inheemse bevolking van Lenca. De activist werd in maart 2016 op 44-jarige leeftijd doodgeschoten voor haar huis in La Esperanza, in het westen van Honduras.

Ex-topman energiebedrijf veroordeeld tot 22 jaar cel voor moord op Hondurese milieuactivist
David Castillo kan nog beroep aantekenen tegen het vonnis.   Foto:  afp

In december 2019 kregen zeven beklaagden, onder wie ook een ander directielid van Desa, celstraffen tussen 30 en 50 jaar opgelegd voor hun betrokkenheid bij het misdrijf. Castillo kan nog beroep aantekenen tegen het vonnis.

Caceres ontving voor haar werk de prestigieuze Goldman Environmental Prize. In 2020 was ze postuum finalist voor de Sacharovprijs van het Europees Parlement.

Bron: BELGA

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen