Foto:  EPA-EFE

Brussels Airport annuleert alle vertrekkende passagiersvluchten maandag

Brussels Airport annuleert alle vertrekkende passagiersvluchten maandag, op de dag van de nationale stakingsdag van de vakbonden.

Eerder op de dag was al meegedeeld dat 157 vertrekkende en 146 aankomend vluchten zouden geannuleerd worden, maar in de loop van zondagavond werd duidelijk dat er maandag geen enkele vlucht zou vertrekken vanop Brussels Airport. ‘We kunnen de veiligheid van de reizigers niet garanderen’, zegt woordvoerster Nathalie Pierard zondagavond. Initieel waren er in totaal zowat 440 vluchten geprogrammeerd.

De annuleringen zijn het gevolg van de nationale actiedag van de vakbonden maandag voor de koopkracht, met een grote betoging in Brussel. Bij verschillende luchthavenbedrijven, zoals beveiliging en afhandelaars, zal er worden gestaakt. Ook een aantal horecazaken op de luchthaven zal mogelijk gesloten zijn.

De luchthavenuitbater vreest vooral voor problemen aan de veiligheidsscreening. Omdat die mager bemand zal zijn, was er al eerder gewaarschuwd voor urenlange wachttijden. Bij een nieuwe update van de verwachte situatie voor de nationale actiedag maandag bleek dat er nog minder personeelsleden van beveiligingsfirma G4S de veiligheidsscreening zullen bemannen dan verwacht. Daardoor dreigden de wachttijden nog langer op te lopen dan de geschatte acht uur, en werd de beslissing genomen om alle vertrekkende passagiersvluchten te annuleren.

De woordvoerder van Brussels Airport sluit niet uit dat er ook dinsdag langere wachttijden zouden kunnen zijn op de luchthaven, ‘maar zeker niet in dezelfde grootteorde’ als de verwachte wachttijden maandag. Dat komt omdat er dinsdag extra vluchten ingepland zijn en er dus ook meer passagiers op de luchthaven zullen langskomen.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden