Kust verdrinking

Twee zwemmers overleden aan de kust: ‘De zee is geen zwembad’

Twee zwemmers zijn overleden aan kust tussen Blankenberge en Zeebrugge, bevestigt de korpschef van de politie van Blankenberge. De mannen hebben de Poolse nationaliteit. ‘Zwem alstublieft in bewaakte zones, de zee is geen zwembad’, zegt de Kustreddingsdienst.

Twee drenkelingen zijn zaterdag in de late namiddag aangetroffen op een stuk strand tussen Zeebrugge en Blankenberge. Vermoedelijk waren ze gaan zwemmen in een onbewaakte zone.

Het zijn allebei mannen. ‘De ene werd uit het water gehaald, de andere is vermoedelijk aangespoeld’, klinkt het bij de lokale politie van Blankenberge. De mannen werden allebei gereanimeerd door de toegesnelde hulpdiensten, maar er kon geen hulp meer baten. Ze waren allebei wellicht het water ingegaan op een onbewaakt stuk strand.

Volgens de korpschef van de lokale politie Blankenberge Hans Quaghebeur gaat het om twee mannen met de Poolse nationaliteit die met een vriendengroep aan zee waren. De ene man zou rond de 30 jaar zijn, de andere rond de 40. De vriendengroep zat in de duinen tussen Blankenberge en Zeebrugge.

‘De zee is geen zwembad’

‘Zwem alstublieft in bewaakte zones’, benadrukt de secretaris van de Kustreddingsdienst (IKWV), An Beun, zaterdagavond in een oproep naar zwemmers die in zee willen zwemmen.

‘Voor het hoogseizoen zijn niet alle reddersposten bemand. Wel is er in elke kustgemeente minstens één bewaakte zone. Die zones zijn makkelijk te herkennen, redders zijn heel zichtbaar’, zegt Beun. ‘Wij doen elk jaar ons uiterste best om te benadrukken hoe belangrijk het is om in een bewaakte zone te gaan zwemmen.’

De zone waar de twee mannen in de problemen kwamen, is bovendien een zone waar nooit redders staan. ‘Daar is een duinengordel die enkel bereikbaar is via enkele trappen. Hulpdiensten kunnen daar moeilijk aan, daarom blijft de zone onbewaakt.’

Ook op dagen met mooi weer, kan de zee dus verraderlijk zijn. ‘De zee is geen zwembad. Er is stroming, er zijn golven en daar moet je rekening mee houden. Bovendien is het water nog heel koud, ook al is het mooi weer. Het kan zwemmers enkel ten goede komen om in een bewaakte zone te gaan zwemmen’, aldus nog Beun.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden