Foto:  Foto Kurt
Hitte Dagjestoeristen

Hitterecord veroorzaakt drukte op spoor en aan kust

Het warme weer heeft zich, zoals verwacht, laten voelen op de treintrajecten naar de kust. Ook de tien extra treinen die de NMBS had ingelegd voor vrijdag en zaterdag, zaten afgeladen vol.

Het is officieel de warmste 18 juni ooit, en dat warme weer zorgt voor veel dagjestoeristen aan de kust. Spoorwegmaatschappij NMBS had voorzorgsmaatregelen genomen: vrijdag en zaterdag rijden tien extra treinen richting de kust, en terug, om de drukte de baas te kunnen.

‘Ook die tien extra treinen zaten eivol’, meldde NMBS-woordvoerder Bart Crols rond de middag. ‘Het is druk, maar we hebben iedereen ter plekke gekregen. Veel mensen zijn heel vroeg vertrokken, dat hielp om de piek af te vlakken. Maar in grote stations als Brussel, Gent en Brugge hebben we wel mensen moeten kanaliseren - wat betekent dat de bezettingscijfers worden doorgegeven. Als er niemand meer bij kan op de trein, heeft het geen zin dat een trein stopt om mensen te laten opstappen. De wachtende mensen op het perron werden vervolgens naar een ander traject begeleid - in plaats van naar Oostende bijvoorbeeld naar Blankenberge, met overstap in Brugge - of een extra trein.’

Festivaldag

In Blankenberge werden extra redders en extra politiemensen ingezet om de verwachte drukte in goede banen te leiden. Dat zei burgemeester Björn Prasse (Open VLD) zaterdagmorgen aan de VRT. Hij vergeleek het met een ‘festivaldag’: een vol strand is immers goed voor 30.000 à 40.000 mensen, in de hele stad gaat het dan over het dubbel.

De burgemeester verwachtte evenwel geen rellen. ‘De ongelukkige samenloop van omstandigheden van twee jaar terug (toen het tot amok kwam op het strand, red.) was een grote uitzondering. We gaan ervan uit dat dat zich niet zal herhalen’, aldus Prasse. Voorlopig krijgt hij gelijk.

De druktebarometer hield de hele dag bij waar het mogelijk de spuitgaten uitliep aan de kust, en toonde dat het in Blankenberge ter hoogte van de zeedijk oost inderdaad zeer druk was, in de rest van de stad is het gezellig tot druk. Ook in Oostende en Middelkerke was het zeer druk, elders leek het behoorlijk mee te vallen.

Behalve aan de kust, was het uiteraard ook behoorlijk op de koppen lopen in recreatiedomeinen waar (in openlucht) gezwommen kan worden. In de loop van de namiddag lieten onder meer de Blaarmeersen in Gent en De Nekker in Mechelen weten dat het domein volzet was, en niemand nog moest afzakken.

File op E40

Stilaan zijn de eerste dagjestoeristen aan de terugreis begonnen. ‘Wat de avondspits betreft’, vervolgde Crols. ‘weten we uit ervaring dat de uittocht doorgaans wat gespreider verloopt, want sommige mensen blijven logeren aan de kust en andere niet, dus we verwachten dat de drukte iets minder zal zijn.’

Ook op de weg is het al twee dagen extreem druk, zo valt te zien op de website van het verkeerscentrum.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden