Foto:  BELGA

Ferrero-fabriek in Aarlen mag onder voorwaarden weer opstarten

De Ferrero-fabriek in Aarlen heeft van het federaal voedselagentschap FAVV een voorwaardelijke toelating gekregen om opnieuw op te starten. Dat heeft het FAVV vrijdag bekendgemaakt.

De fabriek in de provincie Luxemburg moest begin april de deuren sluiten na tientallen salmonellabesmettingen in Europa, die gelinkt waren aan een salmonellabesmetting in de Ferrero-fabriek. In ons land gaat het om minstens 29 gevallen. Elf kinderen ­belandden zelfs in het ziekenhuis met ernstige salmonellose. Alle Kinder-chocoladeproducten die er waren geproduceerd, werden teruggeroepen.

Vanaf vrijdag mag de fabriek worden heropgestart. Het bedrijf zelf had eerder al aangegeven te willen heropenen, maar die heropstart moest worden goedgekeurd door het FAVV.

Dat is nu gebeurd. De toelating geldt voor drie maanden. Elk geproduceerd lot en de grondstoffen zullen tijdens die drie maanden worden geanalyseerd. ‘Indien de analyse een conform resultaat aantoont, mogen de producten in de handel worden gebracht’, zegt het FAVV. ‘Als na drie maanden de resultaten van de inspecties gunstig blijken, kan een definitieve toelating worden gegeven.’

De heropening onder voorwaarden volgt op een grondige schoonmaak en na intensieve voedselveiligheidscontroles in samenwerking met het FAVV, bevestigt ook het bedrijf zelf. ‘We gaan vrijdag langzaam weer opstarten, zodat in enkele weken alle productielijnen weer draaien’, klinkt het.

Ferrero zegt ook ‘dat het intussen concrete maatregelen heeft genomen om ervoor te zorgen dat een dergelijke situatie niet meer gebeurt. Er werden meer dan 1.800 kwaliteitscontroles uitgevoerd, 10.000 onderdelen ontmanteld en gereinigd, en aanzienlijke investeringen gedaan. Er werden meerdere machines vervangen en 300 meter nieuwe leidingen geplaatst’, klinkt het.

‘Het spijt ons oprecht voor wat er is gebeurd en we willen onze excuses aanbieden aan iedereen die werd getroffen. In onze 75-jarige geschiedenis hebben we zo’n situatie nog nooit meegemaakt’, zegt de ceo van het bedrijf, Lapo Civiletti. ‘We hebben de afgelopen periode veel geleerd en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat dit niet opnieuw gebeurt.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden