Macron, Scholz en Draghi in Kiev: ‘Dit is barbarij’

Duitse bondskanselier Scholz, Frans president Macron en Italiaanse premier Draghi zijn deze voormiddag aangekomen in Kiev waar Roemeens president Iohannis zich bij hen aansloot. ‘We willen niet alleen solidariteit tonen, maar ook verzekeren dat onze hulp voortgezet wordt.’

Na een rit op de nachttrein vanuit Polen kwamen Scholz, Macron en Draghi deze voormiddag aan in de Oekraïense hoofdstad Kiev om met Oekraïens president Zelenski de huidige situatie te bespreken. Vlak na aankomst zou het luchtalarm zijn afgegaan, maar dat stond een bezoek aan Irpin, de voorstad van Kiev die deels verwoest werd, niet in de weg.

In Irpin werden door Russische troepen – net als in het naburige Boetsja – slachtpartijen aangericht onder de burgerbevolking. Na de terugtrekking van de Russische troepen eind maart werden er zo’n driehonderd dode burgers aangetroffen.

De drie werden vergezeld door Roemeens president Klaus Iohannis. Zowel Macron als Scholz reageerden sterk onder de indruk tijdens het bezoek aan Irpin. Macron veroordeelde het als ‘barbarij’, Scholz benadrukte bijna unisono: ‘Irpin is net als Boetsja symbool voor de ondenkbare wreedheid van deze Russische oorlog. Een oorlog die moet stoppen.’

Dat ze zich fel uitspreken, is niet toevallig. Het is het eerste bezoek aan de Oekraïense hoofdstad, iets wat zowel bij Macron als Scholz gevoelig lag. Beiden kregen kritiek op hun beleid rond de oorlog in Oekraïne.

   • Macron heeft het verkorven in Oost-Europa met Rusland-aanpak

Duits bondskanselier Olaf Scholz heeft Oekraïne nog eens verzekerd van zijn volledige steun in de strijd tegen de Russische invasie. ‘Het is belangrijk als de leiders van de drie grote landen die er al bij waren bij de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap nu naar Kiev gaan, en in deze zeer bijzondere oorlogssituatie hun steun voor Oekraïne en zijn burgers tonen’, klinkt het.

‘We willen niet alleen solidariteit tonen, maar ook verzekeren dat de hulp die we organiseren – financieel, humanitair, maar ook als het om wapens gaat – voortgezet wordt.’ Die hulp zal zo lang blijven duren ‘als nodig is voor de onafhankelijkheidsstrijd van Oekraïne’. Zelenski zal naar alle waarschijnlijkheid zijn vraag om meer wapens herhalen. Wat de Europese leiders precies zullen en kunnen toezeggen, is momenteel niet duidelijk.

   • 5 vragen | Oekraïne wacht om tot de wachtkamer toe te mogen treden

Daarnaast zullen de vier samen met de Oekraïense president Zelenski ook de mogelijke toetreding van Oekraïne tot de EU bespreken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden