Hobbyfotografen leven zich uit met de supermaan

De vollemaan heeft zich de afgelopen twee nachten nog eens van haar mooiste kant laten zien, want ze was een supermaan. De maan staat dan extra dicht bij de aarde en ook al is dat met het blote oog nauwelijks te zien, halen liefhebbers er graag hun camera voor boven. Bekijk enkele mooie beelden in bovenstaande video.

In haar maandelijkse omwenteling rond de aarde, beschrijft de maan geen cirkel maar een ellips. Dat betekent dat de afstand tussen maan en aarde varieert tot pakweg 50.000 kilometer. Een vollemaan die in het perigeum staat, dat is het dichtst bij de aarde, wordt een supermaan genoemd.

Het verschil in afstand met een ‘gewone maan’ is te klein om een verschil te zien met het blote oog. ‘Ik kan je verzekeren dat elke supermaan die hoog aan de hemel staat, er even “gewoon” uitziet als eender welke andere vollemaan’, aldus Frank Deboosere. ‘Tussen de grootste en de kleinste afstand is er een verschil van ten hoogste 14 procent. Dat is met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Ook de extra lichtkracht die een kortere afstand met zich brengt, is niet waarneembaar met het blote oog.’

Maar laat dat u vooral niet tegenhouden om af en toe eens naar boven te kijken. Een vollemaan is sowieso het bekijken waard.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen