camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

openbaar vervoer

19 chauffeurs van De Lijn testten positief op alcohol

woensdag 8 juni 2022 om 3.25 uur

Een chauffeur van De Lijn die positief test, wordt meteen geschorst. mhb

De Lijn onderwerpt buschauffeurs en tram­bestuurders op regelmatige basis aan alcohol, drugs en medicatiecontroles. Vorig jaar legden negentien van hen een positieve alcoholtest af, blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V) opvroeg.

Dat is een stijging ten opzichte van de voorgaande jaren, toen respectievelijk dertien en tien chauffeurs betrapt werden op het gebruik van alcohol tijdens de werkuren. In 2021 bleken bij controles ook tien personeelsleden onder de invloed van drugs, tegenover één in 2020. De Lijn wijt de toename aan een stijging van het aantal controles. ‘Dan krijg je automatisch meer positieve tests.’

Van Rompuy noemt de resultaten ‘ontoelaatbaar’. ‘Op een personeelsbestand van zo’n 8.000 mensen is dit een klein aandeel, maar dat kleine aantal kan grote ravages teweegbrengen. Alcohol of drugs gaan nooit samen met rijden – zeker niet voor buschauffeurs, die verantwoordelijkheid dragen voor tientallen passagiers.’ Van Rompuy vraagt om ‘bijkomende, doorgedreven controles’. Een medewerker van De Lijn die positief test, wordt meteen geschorst. (poj)

Aangeraden

Niet te missen