camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

fraude

Frans gerecht onderzoekt onthullingen Congo hold-up

Het Franse openbaar ministerie heeft een onderzoek geopend naar het ­witwassen van publiek geld.

woensdag 8 juni 2022 om 3.25 uur

Joseph Kabila. reuters

Het onderzoek volgt op de feiten die aan het licht kwamen in Congo hold-up, een onderzoeksjournalistiek project waar De Standaard samen met 23 internationale media en ngo’s aan deelnam. Dat was gebaseerd op een datalek van meer dan 3,5 miljoen documenten die afkomstig waren van de Afrikaanse BGFIbank, die een filiaal heeft in Kinshasa. Dat filiaal werd tot 2018 gecontroleerd door de adoptiebroer van de voormalige Congolese president Joseph Kabila.

Tijdens ons onderzoek bleek onder meer hoe de clan-Kabila via die bank minstens 122 miljoen euro staatsgeld stal. Dat geld was afkomstig van instanties zoals de nationale kiescommissie en de dienst voor de aanleg van wegen.

Het onderzoek werd, volgens informatie van ­Mediapart en Africa Intelligence, geopend na een klacht van de ngo’s Unis, Transparency International en Sherpa. Die waren niet betrokken bij de analyse van de data van Congo hold-up.

Het Franse parquet financier national, dat zich focust op zware ­financiële misdrijven, voert het onderzoek. Het gerecht neemt onder andere de financiering van het luxejacht Enigma onder de loep. Uit ons onderzoek kwam naar voren dat een deel van de renovatie van dat jacht werd betaald met overheidsgeld dat werd weggehaald bij de Centrale Bank van Congo, voor een bedrag van ten minste 794.000 dollar. Na de publicaties werd het jacht te koop gezet. De BGFIbank reageerde niet op een vraag om een reactie.

Aangeraden

Niet te missen